VRAĆAJU SE ČIGRE: Stigla i ona koja je lani prstenovana u Izraelu!

Prve čigre počele su dolaziti sa svojih zimovališa u Africi. Čak je stigla i čigra koja je prošle godine prstenovana u Izraelu! 

Na području Zagrebačke županije čigre se gnijezde na jezeru Siromaja (Rugvica) i na otoku kod Rakitja (Sveta Nedelja) gdje već godinama gnijezdi  najveća kolonija čigri u Hrvatskoj.

Platformu na jezeru Siromaja već je zauzelo 25 parova ptica i izležena su prva jaja. Na otoku kod Rakitja trenutno je oko 20 parova ptica, a većina kolonije od stotinjak ptica očekuje se ovih dana.

U sklopu Interreg Si-Hr projekta ČIGRA, financiranog od strane Europskog fonda za regionalni razvoj, JU Zeleni prsten Zagrebačke županije s partnerima osigurala je povoljnije uvjete za  gniježđenje čigri nakon njihovog povratka iz Afrike. Čigre se gnijezde na sprudovima velikih rijeka poput Save.

Cigra - mala

Prirodni otoci na Savi više nisu pogodni za čigre zbog čestog plavljenja i zarastanja uzrokovanih vađenjem šljunka, izgradnjom hidroelektrana (Slovenija) i protupoplavnih nasipa. Stoga je jedna od aktivnosti projekta uređenje otočića na Rakitju i izgradnja platforme.

Na otoku jezera Finzula kod Rakitja postavljeno je  400 m2 geotekstila i 50 m3 šljunka s ciljem zaustavljanja (ili makar usporavanja) rasta vegetacije, što bi otočić učinilo duže vrijeme pogodnim za gniježđenje čigri a na jezeru Siromaja kod Otoka Nartskog (Rugvica) izgrađena  je platforma zamišljena kao zamjenski prostor za gniježđenje čigri.

Komentiraj