VOZAČI OPREZ: Policija provodi akciju pojačane kontrole – alkohol i brzina glavne opasnosti

policija, policijski automobil, policija zagreb

Zagrebački vozači ovog vikenda moraju biti posebno oprezni. Policija priprema još jednu akciju pojačane kontrole vozača, koju najavljuje Zlatko Ancić iz PUZ-ovog Odjela za odnose s javnošću:

“Akcija se provodi u svrhu povećanja razine sigurnosti u prometu i sprečavanja činjenja najvećih prometnih prekršaja, a tu se prvenstveno misli na prekoračenje dopuštene brzine te vožnje pod utjecajem alkohola ili droge”, rekao je Ancić, a prenosi Media servis.

Kako se akcijom želi povećati sigurnost u prometu, provjeravaju se razni prekršaji.

“Tijekom provedbe akcije svi zaustavljeni vozači bit će alkotestirani, a uz navedeno, sankcionirat će se i prekršaji nekorištenja sigurnosnih pojasa vozača i svih putnika u vozilima te nepropisnog prijelaza, kao bitnih elemenata sigurnosti prometa koje direktno utječu na posljedice prometnih nesreća”, kaže Ancić.

Ista se akcija već nekoliko puta provodila u gradu, a u prošloj je policija zaustavila ukupno 1.573 vozača. Od toga je svaki sedmi bio pod utjecajem alkohola. A dolaskom ljepšeg vremena na ceste se vraćaju i brojni biciklisti.

Tena Šarić iz Sindikata biciklista i njih poziva na oprez, uz tri osnovne poruke:”Zagovaramo da se ne prolazi kroz crveno svijetlo, da se ne izletava na križanja i na kolne prijelaze, nego da se uspori, ako se već ne silazi s bicikla, što je po zakonu. Što se tiče vožnje po nogostupima, ako nema staze po nogostupu, onda biciklist zapravo bježi od nekakve opasnosti na cesti, pa molimo bicikliste ako već voze po nogostupu da ne stvaraju stres ili nelagodu pješacima koji se tamo nalaze”, kaže Tena Šarić.

Važan je i oprez pješaka:
“Molimo i bicikliste i pješake da na nogostupima koriste svoje neko mjesto prolaženja, mimoilaženja. Ako dolazi do krivog mimoilaženja, samo molimo i jedne i druge sudionike da nema nikakvog stresa, da se ne stvara nelagoda jer smo svi stavljeni nasilno da dijelimo prostor na nogostupu, pa tako molimo i pješake da imaju razumijevanja i da ne hodaju po biciklističkim stazama na nogostupu”, rekla je Šarić.

Komentiraj