VOLODIMIR ZELENSKI: Ukrajinske snage napreduju prema Hersonu

Ukrajina je objavila da je pogodila most u okupiranoj crnomorskoj regiji Herson – ciljajući na ključnu rusku opskrbnu rutu.

Izvor: Media servis

“Ovo još nije oslobađanje Hersona, već ozbiljan pripremni korak u tom smjeru”, rekao je guverner Hersona Serhij Hlan.

Istodobno, nekoliko je osoba ranjeno u jučerašnjem ruskom raketnom napadu na luku Odesu, samo dan nakon potpisivanja sporazuma između Rusije i Ukrajine o deblokadi izvoza ukrajinskih žitarica Crnim morem.

“Ovo dokazuje samo jednu stvar: bez obzira što Rusija kaže i obeća, naći će načina da to ne provede”, objavio je na Twitteru ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres i zapadne zemlje osudili su raketiranje Odese. Rusija je negirala da su njezine snage izvele napad i kažu da će ga detaljno proučiti.

Turski ministar obrane tvrdi da je Turska zabrinuta zbog napada dan nakon postizanja sporazuma u kojem je posredovala. Mađarski premijer Viktor Orban poručio je da Europskoj uniji treba nova strategija za rat u Ukrajini jer, ističe, na ovaj način Ukrajina ne može pobijediti.

“Potrebna je nova strategija koja se mora fokusirati ne na pobjedu u ratu, nego na mirovne pregovore. I to dobre mirovne pregovore. Zadaća Europske unije nije birati strane – Rusija ili Ukrajina, nego stajati između njih. To bi trebao biti fokus njihove nove strategije. “