VOLODIMIR ZELENSKI: Ukrajina vraća svoje, vratit ćemo sve do Krima

Ukrajina je započela dugo očekivanu protuofenzivu u regiji Herson na jugu zemlje, a rusko ministarstvo obrane objavilo je kako su ju ruske snage odbile te da je ukrajinska vojska pretrpjela velike gubitke.

Izvor: Media servis

“Okupatori trebaju znati da ćemo ih istjerati do granice čija se linija nije mijenjala”, poručio je u noćnom obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Ukrajina vraća svoje. I vratit će Harkovsku oblast, Lugansku oblast, Donjecku oblast, Zaporošku oblast, Hersonsku oblast, Krim, definitivno cijeli naš akvatorij Crnog i Azovskog mora – od Zmijskog otoka do Kerčkih vrata. To će se dogoditi. Ovo je naše. I kao što to razumije naše društvo, želim da to shvate i okupatori. Za njih neće biti mjesta na ukrajinskoj zemlji.”

Napetosti oko nuklearne elektrane Zaporožja sve su veće. Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju posjetit će ovaj tjedan nuklearnu elektranu, objavio je šef agencije Rafael Grossi na Twitteru i dodao da će upravo on voditi misiju. Stručnjaci IAEA-e trebali bi procijeniti materijalnu štetu na postrojenju, utvrditi funkcionalnost sigurnosnih sustava i obaviti hitne zaštitne aktivnosti, priopćila je agencija.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da će ova misija biti najteža u povijesti Međunarodne agencije za atomsku energiju.

U međuvremenu, Bijela kuća pozvala je Rusiju da pristane na demilitarizaciju zone oko NE Zaporožje.