VOLODIMIR ZELENSKI: Ukrajina će pokrenuti “knjigu krvnika” ruskih zločinaca

Nastavlja se borba za Severodonjeck, strateški važan grad u regiji Donbas, gdje Rusi nastavljaju svoju ofenzivu.

Izvor: Media servis

Guverner Luhanska Serhij Hajdaj kaže da se ukrajinskim braniteljima “teško oduprijeti” ruskim napadima u tom gradu. Tvrdi da ruske snage unatoč tome i dalje nemaju kontrolu nad Severodonjeckom. Guverner navodi i da ruske snage neprestano granatiraju Lisičansk.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u redovnom noćnom obraćanju upozorio je da će sljedeća zima biti vrlo teška za Ukrajince. Dodao je da je na sastanku s vladinim dužnosnicima i predstavnicima najvećih državnih energetskih tvrtki razgovarao o uspostavljanju sjedišta za pripremu za sljedeću sezonu grijanja.

“U ovom trenutku svoj plin i ugljen nećemo prodavati u inozemstvo. Sva domaća proizvodnja bit će usmjerena na unutarnje potrebe naših građana”, rekao je Zelenski.

Dodao je da će uskoro pokrenuti sustav prikupljanja podataka za bilježenje dokaza ratnih zločina koje su ruske snage počinile u Ukrajini.

“U knjizi krvnika bit će dokumentirani ratni zločini i zločinci iz ruske vojske”, rekao je Zelenski. Napomenuo je da će to biti ključni element u njegovu zahtjevu da se pozove na odgovornost ruske vojnike koji su, kako navode ukrajinske vlasti, počinili ubojstva, silovanja i pljačke.

U međuvremenu, ruska državna Duma usvojila je dva zakona kojima se ukida jurisdikcija Europskog suda za ljudska prava nad Rusijom, nakon što je Rusija za vrijeme rata s Ukrajinom navijestila da će napustiti taj sud.

Prvim zakonom koji je usvojio ruski parlament Rusija se uklanja iz nadležnosti suda, dok po drugom zakonu Rusija od 16. ožujka neće implementirati presude Europskog suda za ljudska prava.