VOLODIMIR ZELENSKI: Teheran laže o prodaji dronova Rusiji

Iran je u priznao da je isporučio bespilotne letjelice Rusiji, ali tvrde da se to dogodilo prije početka rata u Ukrajini te da su poslali ograničen broj letjelica.

Izvor: Media servis

No, vjeruje se da je Rusija naručila 2.400 takvih dronova. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u sinoćnjem je obraćanju rekao da Teheran laže navodeći da su ukrajinske snage srušile puno više od nekoliko bespilotnih iranskih letjelica.

“Čak i u tom priznanju, oni lažu. Svakoga dana srušimo barem deset iranskih dronova, a iranski režim tvrdi da su ih navodno dali samo nekoliko i to prije početka invazije. Samo tijekom jučerašnjeg dana uništili smo 11 Shahed dronova. Sigurno znamo da su iranski instruktori naučili ruske teroriste kako koristiti dronove, a Teheran je generalno tih po tom pitanju.”

Ranije je Zelenski poručio da se prava razina ruskih gubitaka skriva od ruskog društva te da su prikrili svoju mobilizaciju i ljudima rekli da je ona završena iako i dalje šalju svoje ljude u smrt. Rekao je i kako je očito da ruska strana nije spremna na pregovore te je ponovio koji su ukrajinski zahtjevi da sjednu za stol.

“Spremni smo za mir, za pošten i pravedan mir, čiju smo formulu više puta izrekli. Svijet zna našu poziciju. Ono je poštivanje Povelje UN-a, poštivanje naše teritorijalne cjelovitosti, poštivanje našeg naroda i dužna odgovornost za teror – to je kazna za sve one koji su krivi i puna kompenzacija Rusije za štetu koju su nam nanijeli.”

Noćas je stigla i vijest da administracija američkog predsjednika Joea Bidena navodno potiče Kijev da pokažu otvorenost prema pregovorima s Rusijom te odustanu od zahtjeva da će nastaviti mirovne pregovore samo ako ruski predsjednik Vladimir Putin bude smijenjen s vlasti.