VOLODIMIR ZELENSKI: Tamo gdje se povlače, Rusi za sobom ostavljaju mine

Rat na istoku Europe se ne smiruje. Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 38. dan. Bitke i dalje traju – raketirana je Odesa, a Rusi su došli do Irpina, no ukrajinska vojska ih je potisnula iz grada.

Media servis

Prema satelitskim snimkama, ruske snage su se povukle iz Zračne luke Antonov u blizini Kijeva koja je bila prva velika pobjeda koju su Rusi zabilježili prvog dana rata – 24. veljače.

Zapovjednik zračnih snaga Mikila Oleščuk istaknuo je kako ukrajinska vojska i dalje kontrolira svoj zračni prostor. Na Facebooku je napisao: “Neprijatelj nikad nije niti trenutno kontrolira ukrajinsko nebo.”

Kao rezultat mirovnih pregovora, Ukrajina i Rusija razmijenile su zatvorenike, objavio je ukrajinski dužnosnik Kirilo Timošenko. Otkrio je da je oslobođeno 86 ukrajinskih vojnika, no ne koliko Rusa.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je poručio da se ruska vojska povlači na sjever – sporo, ali primjetno, no da je situacija na istoku Ukrajine i dalje teška te vjeruje da se Rusija priprema za nove napade u Donbasu i Harkivu.

“Teške bitke su pred nama, sada ne možemo misliti da smo već prošli sve testove”, poručio je Zelenski preko Facebooka.

“Idemo naprijed, krećemo se oprezno. Svatko tko se vraća u ovo područje, mora biti oprezan. Još uvijek je nemoguće vratiti se normalnom životu kakav je bio. Čak i na područjima koje smo vratili nakon bitki. Još uvijek moramo čekati, moramo čekati da naša zemlja bude razminirana.”

U Ukrajinu je otputovala predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola te se sastala sa Zelenskim koji je to nazvao “herojskim” potezom, važnim za njegovu zemlju.

“Hrabrost, snaga, odlučnost. Sa Zelenskim u Kijevu. Slava Ukrajini!”, napisala je Metsola na Twitteru.