VOLODIMIR ZELENSKI: Rusiju treba izbaciti iz Vijeća sigurnosti UN-a

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a optužio je Rusiju da je teroristička država i zahtjeva da Vijeće izbaci Moskvu iz UN-a.

”Pozvao sam UN da iskoristi postojeće mehanizme iz Povelje kako bi zaustavili rusku manipulaciju strukturama organizacije kako bi se uspostavio specijalni sud za istragu djelovanja ruskih okupatora na ukrajinskoj zemlji”.

A kako Rusija ima pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a, može stopirati takav potez, stoga je Zelenski uvjeren da ne smije više biti članica Vijeća.

”Koristimo sve međunarodne poluge da privedemo Rusiju pravdi zbog državnog terorizma, zbog svega što je ruska vojska učinila Ukrajincima u Kremenčuku, Očakivu, Lisičansku, Harkivu i u mnogim drugim gradovima naše države”.

Zamjenik ruskog veleposlanika pri UN-u Dmitrij Poljanski poručio je da je javljanje Zelenskog narušilo autoritet tijela zaduženog za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti. ”Vijeće sigurnosti UN-a ne bi se trebalo pretvarati u platformu za daljinsku PR kampanju predsjednika Zelenskog kako bi dobio više oružja od sudionika NATO summita”, izjavio je Poljanski.

Vijeće se sastalo nakon što je Ukrajina poručila da je Rusija u ponedjeljak namjerno gađala trgovački centar u Kremenčuku, kada je u napadu ubijeno 18 civila. Rusija je to naravno opovrgnula, a svi članovi Vijeća sigurnosti, kao i Rusija, ustali su i minutom šutnje odali počast svim poginulim Ukrajincima u ratu, na zamolbu Zelenskog.