VOLODIMIR ZELENSKI: Rusija će pokušati potpuno ugasiti plin Europi – trebamo se pripremiti

Ruske snage provele su ograničene operacije sjeverozapadno od Slovjanska te vjerojatno intenziviraju topničke i raketne napade zapadno od Bakhmuta kako bi izolirale grad od kopnenih linija komunikacije, stoji u novoj analizi Instituta za proučavanje rata Ruske snage izvele su ograničen i neuspješan kopneni napad sjeverno od grada Donjecka.

Izvor: Media servis

Rusko vojno vodstvo nastavlja formirati ad hoc volonterske postrojbe i borbene organizacije privatnih vojnih tvrtki djelomično sastavljene od starijih muškaraca i kriminalaca za podršku operacijama u Ukrajini. Britansko ministarstvo obrane je pak objavilo kako su ukrajinske snage nastavile pritiskati Ruse na sjeveroistoku Hersonske oblasti no bez teritorijalnog napredovanja.

Rat je doveo i do problema s isporukom energenata pa je Europa dovedena u situaciju u kojoj je najvjerojatniji scenarij potpuni prekid isporuke ruskog plina. Rekao je to francuski ministar financija Bruno Le Maire koji upozorava na veliku odgovornost europskih čelnika. Rusija je zatvorila plinovod Sjeverni tok 1, navodno zbog redovitog održavanja. Preveliku ovisnost o ruskom plinu priznao je i njemački kancelar Olaf Scholz.

“Njemačka je predugo i previše jednostrano ovisila o ruskoj opskrbi energijom. Moramo shvatiti da Rusija koristi energiju kao oružje. Nitko ne vjeruje priči iz Moskve da prekidaju opskrbu zbog tehničkih razloga. Sada je važno smanjiti ovisnost o uvozu ruskih energenata što je brže moguće, bez ugrožavanja naše energetske sigurnosti.”

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski u svom noćnom obraćanju upozorio je da nema sumnje da će Rusija pokušati, ne samo ograničiti što više, nego potpuno ugasiti plin Europi i da se za to trebamo pripremiti.

”Jer svaki ustupak u takvim uvjetima rusko vodstvo doživljava kao poticaj za daljnji, jači pritisak. Naravno, ova odluka o jednoj turbini, koja dovodi do mnogih drugih problema, još uvijek se može revidirati. Rusija nikad nije igrala po pravilima u energetskom sektoru i neće igrati ni sada ako ne vidi snagu”.

Osim problema s energentima, uz rat se veže i prehrambena kriza. Problem je svakako otežani izvoz, a trenutno se ukrajinski poljoprivrednici bore i s požarima u žitnim poljima. Kombajni se utrkuju s požarima koji se brzo šire, a za koje Ukrajinci tvrde da su rezultat svakodnevnih ruskih gađanja polja s pšenicom i ječmom.