VOLODIMIR ZELENSKI: Postoji samo jedan način zaštite života – protjerati rusku vojsku iz Ukrajine

Ruski čelnik Vladimir Putin nakon Krima nenajavljeno je posjetio Mariupolj koji je pod ruskom okupacijom. To je i prvo putovanje čelnika Kremlja na teritorije ukrajinske regije Donjeck pod ruskom okupacijom od početka rata.

Izvor: Media servis

Njemački ministar vanjskih poslova Marco Buschmann najavio je da će izvršiti nalog za Putinovim uhićenjem ako on kroči na njemačko tlo.

Putin je u Mariupolj stigao nakon jučerašnjeg obilaska Sevastopolja na Krimu, a Kremlj navodi da je Putin stigao helikopterom i zatim se automobilom vozio po gradskim četvrtima i razgovarao s građanima.

Ukrajinski zastupnik i član ukrajinskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Hončarenko oštro je kritizirao Putina dovodeći u pitanje vrijeme njegova posjeta Mariupolju. “Je li ratni zločinac došao vidjeti vlastitim očima genocid koji je počinio u Mariupolju? Zašto noću? Boji li se?, upitao se.

Podsjetimo, upravo su u Mariupolju ruske snage izvele neke od svojih najozloglašenijih napada, uključujući napad na rodilište u ožujku prošle godine i bombardiranje kazališta koje je prisililo stotine civila da potraže utočište. Mariupolj je postao simbol ukrajinskog otpora tijekom višetjednih nemilosrdnih ruskih napada. Poznato je da su čak i kad je veći dio grada pao, njegovi branitelji tjednima izdržali u željezari Azovstal prije nego što je utvrda pala.

Njemački ministar vanjskih poslova rekao je da će se u slučaju Putinova dolaska u Njemačku Međunarodni kazneni sud brzo obratiti Interpolu i državama ugovornicama te tražiti izvršenje naloga.

Stanje na bojištu je i dalje nepomično, a u pobjedu i dalje vjeruje šef Ukrajine Volodimir Zelenski.

“Postoji samo jedan subjekt koji uništava život, a to je Rusija. Postoji samo jedan način zaštite života – potrebno je protjerati rusku vojsku s ukrajinske zemlje. I mi ćemo to učiniti. Zahvaljujem svim našim vojnicima ratnog zrakoplovstva, svim našim pilotima i protuavionskim lovcima koji obaraju ubojite dronove i projektile! Zahvaljujem svakoj postrojbi naše obrane i sigurnosti, koja odgovori napadima okupatora na naše gradove.”

U svom redovitom obraćanju Zelenski je podsjetio na održan sastanak s dužnosnicima SAD-a.

“Održan je razgovor između Ukrajine i Sjedinjenih Država u proširenom obrambenom formatu. S ukrajinske strane sudjelovali su ministar obrane, vrhovni zapovjednik, zapovjednici operativno strateških skupina – to su generali Sirski i Tarnavski, zapovjednik zračnih snaga te načelnik Ureda. Pridružio sam se ovom razgovoru. Naš cilj je očigledan – to je jačanje naših vojnika, nova rješenja za Ukrajinu kako bi mogla aktivno djelovati i zaštititi se od ruskog terora, vratiti stvarnu sigurnost.”