VOLODIMIR ZELENSKI: Nema Rusija toliko raketa kolika je želja Ukrajinaca za životom

Stanje na ratom zahvaćenom istoku Europe i dalje je nestabilno. Gotovo 4 mjeseca traje ruska agresija, a mir još uvijek – nije ni na vidiku.

Izvor: Media servis

Situacija je najteža na istoku zemlje, gdje traju borbe, no osim Severodnjecka, napadi traju u Lisičansku kao i u Harkivu.

Rusi su jučer objavili tablicu koja sadrži, kako tvrde, broj “plaćenika” koji se bore u Ukrajini protiv ruske invazije. Prema tablici, Rusi tvrde da su u Ukrajinu pristigla 204 Hrvata, od čega ih je čak 74 ubijeno, a 51 Hrvat je deportiran iz zemlje. Također, prema podacima iz tablice ruskog ministarstva u Ukrajini je ostalo 79 hrvatskih plaćenika, prenosi RIA novosti.

O svemu se oglasilo i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova. “Nismo upoznati s navedenim informacijama. U prilog tome govori činjenica da Veleposlanstvo RH u Ukrajini od početka ruske agresije na Ukrajinu nije izdalo nijednu sprovodnicu. Stoga, apeliramo na suzdržavanje od širenja neprovjerenih informacija osjetljive naravi”, naglasili su.

Za to vrijeme, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je Mikolajiv i Odesu. Istaknuo je koliko je ponosan na sve ukrajinske snage i heroje:

“Pričao sam s našim braniteljima – vojskom, policijom, Nacionalnom gardom…Samouvjereni su, i gledajući u njihove oči jasno je kako ne dovode u pitanje našu pobjedu. Zahvalio sam im na službi i zaštiti naše zemlje, zahvalio sam njihovim roditeljima što imaju tako hrabru djecu. Zaista hrabru.”

Poručio je kako Rusija nema dovoljno raketa kolika je želja Ukrajinaca za životom. Istaknuo je kako je s njima raspravio i situacija s poljoprivredom odnosno sigurnost ukrajinskih luka i prilikama za izvoz.

“Naša pozicija je čista i nepromijenjena – čim osiguramo uvjete za izvoz uz internacionalno posredovanje, Ukrajina će napraviti sve da spriječi krizu i glad koja nastaje diljem svijeta – u Aziji, Africi i mnogim zemljama diljem svijeta – sve zbog ruske invazije.”