VOLODIMIR ZELENSKI: Napad na Ukrajinu je tek početak, Rusi žele zauzeti i druge zemlje

Ne prestaju granatiranja na ukrajinske gradove. Mariupolj odolijeva ruskim napadima, a ukrajinski borci i dalje su utaboreni u čeličani Azovstal i ne predaju se.

Izvor: Media servis

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski komentirao je izjave ruskog zapovjednika, koji je rekao da Moskva želi preuzeti kontrolu nad južnom Ukrajinom jer bi to omogućilo pristup separatističkoj regiji Pridnjestrovlje u Moldaviji.

“Pa, ovo samo potvrđuje ono što sam mnogo puta rekao: ruska invazija na Ukrajinu bila je zamišljena samo kao početak, onda žele zauzeti druge zemlje. Naravno, branit ćemo se koliko god je potrebno da razbijemo ovu ambiciju Ruske Federacije.”

“Ali svi narodi koji, poput nas, vjeruju u pobjedu života nad smrću, moraju se boriti s nama. Moraju nam pomoći, jer mi prvi na ovom putu. A tko je sljedeći? Ako netko tko može postati sljedeći želi ostati neutralan danas kako ne bi izgubio ništa, to je najrizičnija oklada. Jer ćete izgubiti sve”, dodao je Zelenski.

Moldavsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ruskog veleposlanika kako bi mu izrazilo “duboku zabrinutost” oko izjava visokog ruskog vojnog zapovjednika. Istodobno, ruski predsjednik Vladimir Putin optužuje Ukrajinu da je ‘nedosljedna’ u pregovorima.

Rekao je predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu da će izravno razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim samo ako razgovori daju konkretne rezultate. Dodao je da Kijev nije spreman tražiti obostrano prihvatljiva rješenja.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u utorak će se u Moskvi sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i s ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, rekla je glasnogovornica šefa UN-a Eri Kaneko. Nada se da će razgovarati o tome što se može učiniti da se hitno uspostavi mir u Ukrajini, rekla je Kaneko.