VOLODIMIR ZELENSKI: Mrak nas neće spriječiti da povedemo okupatore u nove poraze

Borbe u Ukrajini su nastavljene, a najteža je trenutno ona za grad Bahmut na istoku zemlje.

Izvor: Media servis

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski čestitao je Božić svima koji slave prema gregorijanskom kalendaru te se tom prilikom zahvalio vojnicima, doktorima, komunalnim radnicima, poljoprivrednicima, novinarima te čelnicima i drugim narodima svijeta.

“Pronaći ćemo svakog ruskog ubojicu, hvala svima koji pomažu izvući Ukrajince iz zarobljeništva”, istaknuo je Zelenski.

“Ostalo je još samo nekoliko dana ove godine. Moramo biti svjesni da će nam neprijatelj ovo vrijeme učiniti mračnim i teškim. Rusija je ove godine izgubila sve što je mogla. Ali svoje gubitke pokušava nadoknaditi likovanjem svojih propagandista nakon raketnih udara na našu zemlju, na naš energetski sektor. Znam da nas mrak neće spriječiti da povedemo okupatore u nove poraze. Ali moramo biti spremni na svaki scenarij.”

“Kada smo zajedno, nećemo biti poraženi, neka uvijek bude tako”, zaključio je Zelenski.

Rusija je spremna pregovarati sa svim stranama uključenim u rat u Ukrajini, ali Kijev i Zapad odbijaju uključiti se u razgovore, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za državnu televiziju Rusija 1, prenosi Reuters. Mi nismo ti koji odbijaju pregovore nego oni, kazao je Putin.

Nije trebalo dugo da Putinu stigne odgovor iz Ukrajine. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak mu je putem društvenih mreža poručio da se “mora vratiti u stvarnost”.

Napisao je kako je “očito da Rusija ne želi pregovore nego pokušava izbjeći odgovornost”. Iz Kremlja i dalje poručuju kako će se boriti dok ne ispune svoje ciljeve u Ukrajini. S druge strane Kijev, očekivano, kaže kako neće biti mira dok god svakog ruskog vojnika ne izbace sa svog teritorija, a to uključuje i anektirani Krim.