VOLODIMIR ZELENSKI: Evakuirali smo sve civile iz Mariupolja, radimo i na spašavanju vojnika

Sukob na istoku Starog kontinenta ne jenjava, a trupe Vladimira Putina i dalje neumoljivo granatiraju Ukrajinu.

Izvor: Media servis

Stanje je najteže na istoku zemlje, no dobre novosti dolaze iz Mariupolja. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručuje kako je zahvalan Međunarodnoj organizaciji Crvenog križa i Ujedinjenim Narodima na pomoći prilikom evakuacije iz čeličane Azovstal.

“Više od 300 ljudi je spašeno – žena i djece. Praktički smo evakuirali sve civile iz Azovstalja. Sad se pripremamo za drugu fazu evakuacije – ranjenika i bolničara. Naravno, ako svi ispune uvjete, ako ne bude laži. Naravno radimo i na evakuaciji naše vojske. Svih heroja koji brane Mariupolj. Iznimno je teško, ali i važno.”

A tamo evakuaciju čeka i jedan Hrvat. Prvo je ruska televizija Russia Today objavila snimku hrvatskog državljanina koji se borio u redovima ukrajinske vojske, a zatim je njegovo zarobljavanje potvrdilo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

“Raspolažemo saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu te u suradnji s ukrajinskim vlastima nastavljamo raditi na rješavanju slučaja. Zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije”, poručuju iz Ministarstva.

Hrvat je u razgovoru za rusku televiziju rekao da je bio vojnik u brigadi marinaca koja se skrivala u lučkom gradu, a tvrdi da su njega i još nekoliko drugih boraca Rusi zarobili tijekom pokušaja bijega iz opkoljenog grada.