VOJNI ANALITIČAR O PREGOVORIMA: Putin glumi mirotvorca dok u isto vrijeme šalje vojsku

Da je Rusija naišla na jači otpor od očekivanog jasno je kao dan. Ne pridonose tome ni najteže sankcije do sada. Ograničen pristup kapitalu i finacijskim tržištima EU, zamrzavanje projekata, nastavljen je niz.

Izvor: Media servis

Ono što gledamo posljednjih dana pokazuje cijeli niz problema koji Rusija ima, kaže u razgovoru za MS vojni analitičar Igor Tabak.

Operacija je naišla na ozbiljan otpor. Dok Ukrajincima ovako produljenje ide na ruku, jer imaju priliku dići teritorijalnu obranu, dobiti stranu pomoć, pribrati se od prvog šoka, Rusiji to pak diže nervozu i praktičan problem vojsci, kaže Tabak.

“Jedna stvar sa ovakvim mobilnim i neprebrojnim snagama voditi operacije na otvorenom terenu, a sasvim drukčija stvar pokušati osvajati gradove koji su branjeni. Rusi su uspjeli doći do Kijeva, ali ulazak u Kijev je nešto sasvim drugo. Rusi su uspjeli doći jako brzo da Harkiva, ali ulazak u Harkiv i njegovo zauzimanje je nešto sasvim drugo.To su problemi koji sad dolaze me vidjelo.”

Dok Rusija umanjuje, čak i negira svoje žrtve i gubitke, na društvenim mrežava svakodnevno se prikazuje drugačija situacija. Je li se Putin preračunao jer je u početku samo specijalne snage slao na gradove i ide li u prilog Ukrajini da ruske oklopne snage navuče u grad pitanje je kojim dolazimo do odgovora kako urbana borba nikome ne ide u prilog. Očito je jedno, Rusi su od početka imali problema sa organiziranjem logistike, kaže Tabak.

“Njima se počelo događati da im se ukrajinska obrana diže nanovo u prostorima kroz koje su već prošli i time ih odsjeca od polaznih točaka vlastitih logističkih pravaca.”

Ideja da Rusija neće biti pogođena sankcijama je pogrešna, kažu stručnjaci.

“Postupno, gledajući slike iz Ukrajine se lista saveznika službene Moskve među iole normalnim državama itekako stanjuje  iz minute u minutu. To se jako dobro vidjelo pri odlučivanju o ovom izbacivanju ruske federacije iz SWIFT sustava gdje kroz sate se vidjelo kako otpadaju pojedini skeptici dok se nije postigla zapravo dovoljna jednoglasnost da se ta mjera uvede.”

​Ukrajinski predsjednik Zelenski objavio je da će ukrajinska delegacija sastati s ruskom na ukrajinsko-bjeloruskoj granici.

Nema smisla komentirati zahtjeve agresora, kaže Tabak.

“To su igre koje, s jedne strane kad bi dovele do stvarnog primirja bi bile korisne, ali koje s druge strane ujedno služe i doslovno nerviranju ili čisto ostavljanje dojma mirotvorca kojeg Putin voli glumiti dok u isto vrijeme šalje vojsku.”