VOJISLAV ŠEŠELJ: Očekujem drakonsku kaznu u Haagu, ali manju od Karadžića

vojislav šešelj

Međunarodni sud u Haagu izreći će 31. ožujka presudu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju.  Tu dluku je potpisao predsjedavajući sudac Jean-Claude Antonetti, a u njoj se vlastima Srbije nalaže se da “poduzmu sve neophodne mjere da osiguraju prisustvo optuženog izricanju presude”.

Vijeće je ostavilo rok Srbiji 15. ožujka da izvijesti sud o svim eventualnim teškoćama koje bi se mogle javiti oko realizacije naloga, a Šešelj od prvoga dana kaže kako neće dobrovoljno u Haag.

Podsjetimo Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH u razdoblju od 1991. do 1993. godine.

Bio je u pritvoru od 24. ožujka 2003. kada se dobrovoljno predao, a u studenom 2014. privremeno je oslobođen do izricanja presude.

Šešelj se sada izjasnio i o tome kakvu kaznu očekuje. Misli da će dobiti drakonsku kaznu, kaže, ali manju od one koju će dobiti Radovan Karadžić.

Najavio je i “miting protiv Vučićevog režima”, u znak protesta zbog presude i sporazuma sa NATO paktom.

Ponovio je opet, pišu srpski mediji, kako ni on, niti njegovo troje suradnika, neće dobrovoljno otići u Haag, kao i to da ne zna kako će reagirati vlast.

“I mene zanima što će režim učiniti”, rekao je Šešelj.

Komentirao je u šaljivom tonu i izvješće vlade Srbije sudu o teškoćama za sprovođenje naloga da on prisustvuje izricanju presude:

“Razumijem njihove teškoće, jer imam više od 130 kilograma.”

Komentiraj