VODEĆI UZROK SMRTI: Samo je prošle godine od kardiovaskularnih bolesti umrlo 25.000 ljudi

srce, infarkt

Sutra se obilježava Svjetski dan srca. Ove godine odvija se pod sloganom Pokrenite svoj život, a istovremeno će se obilježiti u 195 zemalja na inicijativu Svjetske kardiološke federacije.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu, a nažalost toj crnoj statistici nije se uspjela othrvati ni Hrvatska. Samo prošle godine, od kardiovaskularnih bolesti umrlo je oko 25 tisuća ljudi.

“Hrvatska je ponovno ušla u kategoriju zemalja visokog kardiovaskularnog rizika zato što kod nas se premalo pozornosti pridaje kardiovaskularnoj prevenciji. Ljudi misle da znaju, ali kada im kažemo da svaki drugi naš građanin umire od bolesti srca i krvnih žila onda baš hoće mene, njega ili nju”, rekao je upravitelj Hrvatske kuće srca Davor Miličić.

Svake godine, kaže, ponavljaju ljudima jedno te isto – radite na prevenciji. Možda baš zbog toga Hrvatska zadnjih godina bilježi blagi pad smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Prije 10 godina u Hrvatskoj je nešto više od 50 posto smrti bilo uzrokovano kardiovaskularnim bolestima. Taj postotak sada je oko 47 posto. Najbolji primjer da prevencija i edukacija itekako čine čuda su sjevernoeuropske zemlje.

“Prije 10 ak godina smrtnost od kardiovaskularnih bolesti je bila vrlo visoka. Zadnjih 15-ak godina dogodio se velik preokret i one su postale zemlje niskih kardiovaskularnih oboljenja, poput zemalja Mediterana, Italije, Francuske.”

Jedna loša navika stavlja nas u sami vrh rizičnih zemalja – to je pušenje.”Mnogi turisti koji dolaze iz inozemnih zemalja se zgrožavaju koliko naši sugrađani puše. To ne možete vidjeti u Italiji, Španjolskoj, to upada u oči”.

Ne kotiramo dobro ni kada je u pitanju prehrana.”Naša populacija je sve deblja. djeca u školi jediu nezdravo. U obiteljima su nezdrave prehrambene navike, na poslu se jede nezdravo, mnogo je brze hrane. Postoje pomaci, ali hrana je neprimjereno nezdrava. Iako smo zemlja koja bi trebala preuzeti mediteranski način prehrane.”

Tu je i premalo tjelovježbe, čak i neispravno liječenje.”Liječnik vam propiše lijek, terapiju, pa vam netko kaže nemoj to uzimati i tako naši sugrađani koji se počinju liječiti češnjakom i igonorirarju savjete liječnika i povećavaju svoj kardiovaskularnih rizik posebno ako je ugrožen s ostalim rizičnim čimbenicima”.

Smanjuje se i dob u kojoj se umire od kardiovaskularnih bolesti.”Mnogi naši sugrađani umiru od infarkta, moždanog udara u dobi muškarci do 55 godina, žene do 60 godina. To je tragično.”

Komentiraj