VODA POSTAJE ZLATO: Kako stoji Hrvatska i kako se s vodom upravlja

Danko Biondić, voditelj Sektora razvitka u Hrvatskim vodama, rekao je jutros u HTV-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” da unatoč najvećoj suši nakon 2012. godine nema alarmantnih problema u opskrbi vodom, a član Hrvatskog hidrološkog društva Josip Rubinić rekao je da se vodama dugi niz godina gospodarilo kvalitetno, ali da ekstremne prilike u kojima se događaju čak i redukcije vode pokazuju da problema ipak ima.

Biondić je rekao da je teško jednoznačno reći kolike su vodne zalihe u Hrvatskoj jer postoje različite metodologije i izvori, ali da je uglavnom riječ o velikim brojevima.

– Osobito su velike vodne zalihe gledano po stanovniku. Zašto? Zato što Hrvatskom teku velike rijeke – Dunav, Drava, Sava, Mura, Una, Kupa… U Hrvatskoj su i veliki aluvijalni vodonosnici u slijevovima Save i Drave. Također, i u krškom području postoji nekoliko velikih rijeka. A broj stanovnika je mali, rekao je Biondić za HRT.

Međutim, dodao je, statistika je vrlo varljiva – stanovniku Dugoga otoka ili Visa apsolutno ništa ne znači to što kroz Hrvatsku teče Dunav s golemim količinama vode.

– To znači da Hrvatska ima velike vodne zalihe koje su prostorno i vremenski neravnomjerne. Kako bi se stanje popravljalo, Hrvatske vode poduzimaju brojne mjere kojima upravljaju vodama, rekao je Biondić.

Rubinić da se u Hrvatskoj o vodama brinemo dvojako. S jedne strane, znatni očuvani vodni resursi i iznimna bioraznolikost pokazuju da se vodama dugi niz godina gospodarilo na kvalitetan način.

– S druge strane, upravo ovakve ekstremne hidrološke prilike u kojima se događaju čak i redukcije voda pokazuju da ipak ima problema, rekao je Rubinić, dodajući da bi se to gospodarenje moglo unaprijediti.

Rekao je i da je optimist te da misli da smo na pravom putu da se u skladu s vremenom posvetimo brizi i očuvanju resursa, odnosno upravljanju vodama na odgovarajući način.

Biondić je rekao da je suša koja je ove godine prisutna najveća nakon 2012. godine te da unatoč njoj nekakvih znatnih problema, alarmantnih problema u opskrbi vodom nema.

– Jasno – s vodom treba pažljivo postupati, treba je racionalno trošiti, ali nikakvih alarmantnih situacija nema. Suše su uobičajene, prirodne pojave, rekao je Biondić.

Dodao je da bi, da se nisu provodile brojne mjere upravljanja vodama i razvijali vodnogospodarski sustavi, danas posve sigurno bilo problema posvuda u priobalju, pogotovo u vrijeme turističke sezone.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!