VLATKO PREVIŠIĆ: “Zaštitare sam angažirao zbog straha od terorizma”

filozofski fakultet

Teče rok kojeg studenti FF dali dekanu Previšiću da podnese ostavku na svoju funkciju. Ako se to ne dogodi dio 3. listopada, oni će blokirati fakultet.

Odlučeno je tako na studentskom Plenumu održanom prije dva dana. Previšić može sam dati ostavku ili ga može smijeniti dekan Sveučilišta, Damir Boras, a današnji Večernji donosi kako dekan o tome razmišlja.

Previšić, koji je cijelo vrijeme šuto, oglasio se jučer u emisiji Otvoreno, rekavši da je “njegova smjena pravo dekana”, a dao je i osvoje bjašnjenje za zaštitare koje je angažirao da hodaju po fakultetu.

“Oni su samo tamo da u određenom trenutku štite i prostor i zgradu od mogućih ekscesa. U vremenu u kojem mi živimo, u kojem su mogući različiti ekcesi, a da ne kažem, a znamo u kojem vremenu živimo, i terorističke događanja”, izjavio je Previšić.

Podsjetimo, problemi su počeli ranije ove godine namjerom da se ugovori suradanja s Katoličko-bogoslovnim fakultetom. Uz studente i profesore Filozofskog fakulteta stalo je i Fakultetsko vijeće Fakulteta političkih znanosti. Oni su reagirali pismom poslanom medijima, u kojem traže “od nadležnih institucija da reagiraju te da studentima i profesorima s Filozofskog fakulteta osiguraju normalne uvjete za rad i ostvarivanje prava zagarantiranih temeljnim aktima i dobrom akademskom praksom”.

Pismo u nastavku prenosimo u cijelosti:

Poštovani, šaljemo reagiranje Fakultetskog vijeća Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu na aktualnu situaciju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. „Vijeće Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu izražava zabrinutost zbog stanja na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kojim se ugrožava autonomija sveučilišta. Posebno želimo istaknuti zabrinutost potezima kojima su dovedena u pitanje temeljna prava studenata i profesora, poput ograničavanja slobode kretanja, zabrane korištenja pojedinih prostorija za rad i učenje, legitimiranja zaposlenika i boravka naoružanih osoba na Fakultetu. Na taj se način onemogućava rad studentima i profesorima te se stvara neugodna atmosfera straha. U slobodnoj akademskoj zajednici za takve prakse nema mjesta. Tražimo, stoga, od nadležnih institucija da reagiraju te da studentima i profesorima s Filozofskog fakulteta osiguraju normalne uvjete za rad i ostvarivanje prava zagarantiranih temeljnim aktima i dobrom akademskom praksom.“

Fakultetsko vijeće Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!