VLADINE JESENSKE MJERE: Ograničene cijene struje za građane i poduzetnike

Premijer Andrej Plenković predstavio je paket mjera za ublažavanje udara rasta cijena na redovnoj sjednici Vlade.

“Ovaj paket je težak gotovo 21 milijardu kuna. Ponašamo se u skladu s politikom uravnotežene politike. Želimo ostati u razini predviđanja i što se tiče proračuna, kreditnog rejtinga. Naš smjer je bio smanjenje javnog duga, doći u suficit, ući u eurozonu i Schengen za nekoliko mjeseci. Time Hrvatsku pozicioniramo među samo 15 zemalja koje su u EU, NATO-u, Schengenu i eurozoni. To može napraviti samo snažna država, koja je zaštićena svojim položajem u europskoj obitelji”, istaknuo je Plenković.

”Sjednica Vlade je posvećene jesenskom paketu mjera Vlade, koja ga je pripremala sa ciljem zaštite građana i gospodarstva, ponovno idemo snažnom intervencijom na dobrobit građana i gospodarstva”, poručio je Plenković.

”Nalazimo se u vremenu velikih globalnih poremećaja”, istaknuo je te podsjetio na razloge situaciji u kojoj se nalai ne samo Hrvatska, nego i cijeli svijet, a apostrofirao je rat u Ukrajini i klimatsku krizu te nastavak pandemije koronavirusa.

Podsjetio je i da je Vlada već ranije intervenirala kada je riječ o cijenama plina i goriva.Tri su elementa Vladina paketa: ”Snažan, pravedan i sveobuhvatan”, poručio je premijer i naglasio: ”Mora očuvati standard građana, održati funkcioniranje institucija i da zadržimo snažan rast gospodarstva”.

“Važno je da rast na razini cijele godine bude iznad predviđanja i očekivanja. Pravednost je bitna jer je usmjeren najviše na one koje pogađa rast cijena i kojima je pomoć najpotrebnija. Mi ovdje redistribuiramo ovo što nam je na raspolaganju. Ovo je kriza bez presedana”, rekao je Plenković.

“Ne zaboravljamo ni dugoročni smjer. Sveobuhvatnost mora sadržavati važan element, a to je kuda idemo kao društvo. To je ubrzana tranzicija na obnovljive izvore energije. Sva društva koja gledaju naprijed, vlade koje gledaju dugoročno, idu za tim da ubrzamo ulaganja i korištenja obnovljivih izvora energije”, istaknuo je premijer.

Prva među mjerama je ograničenje cijene struje: ”Prva mjera je od 1. listopada do 31. ožujka i odnosi se na jesensko-zimski period za kućanstva i ograničenje cijena električne energije”.

”Također, odlučili smo napraviti rekategorizaciju. Niz subjekata ne možemo tretirati kao da su gospodarski subjekti”, istaknuo je premijer i pobrojao kao primjere vrtiće, škole, udruge, bolnice… ”Njima smo osigurali jeftiniju cijenu električne energije”.

”Cijene plina za kućanstva ostaju ograničene do travnja iduće godine”, podsjetio je Plenković.

Ograničene će biti i cijene toplinske energije.

Plenković je rekao da građani ne moraju brinuti zbog cijene plina jer on neće poskupjeti baš kao što se neće povećati ni cijena grijanja.

“Što se tiče cijene plina, svi naši građani mogu biti mirni, cijene za kućanstva ostaju ograničene do 1.4.2023.godine. Idemo za tim da bude nepromijenjena jedinična cijena toplinske energije za sve toplinske sustave ogrjevne sezone. Kućanstvima i poduzetnicima u centralnim i zatvorenim toplinskim sdustavima ne mijenja se cijena po kWh.”

Ministar gospodarstva Davor Filipović naglasio je da su mjere koje se donose na šest mjeseci snažan impuls našem gospodarstvu i svim našim javnim instucijama.

“Nastupili smo sveobuhvatno. Kao i do sada mislili smo o svim našim građanima, poduzetnicima, i o svim korisnicima toplinarstva. Važno je istaknuti da donošenje uredbe za 159 tisuća građana neće doći do porasta cijene toplinarstva.””Nastupili smo sveobuhvatno. Kao i do sada mislili smo o svim našim građanima, poduzetnicima, i o svim korisnicima toplinarstva. Važno je istaknuti da donošenje uredbe za 159 tisuća građana neće doći do porasta cijene toplinarstva.”