VLADIN AMANDMAN SPASA: Uzeli vjerskim zajednicama i dali za prijevoz učenika

vlada, tihomir orešković

Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici podnijela amandman na Prijedlog Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu.

Njime se predlaže preraspodjela sredstava u iznosu 32 milijuna kuna. Tako će 10 milijuna kuna manje dobiti vjerske zajednice, pet milijuna kuna manje sustav granica, šest milijuna kuna manje administracija i upravljanje javnim projektima i još milijun kuna manje za sustav carina i poreza.

Predlaže se amandmanom i preraspodjela 10 milijuna kuna u sustavu kapitalnih investicija osnovnog školstva i visokog obrazovanja.

Na taj će se način ipak namaknuti 32 milijuna kuna koje će preraspodijeliti za potrebe sufinanciranja troškova javnog međumjesnog prijevoza za učenike u okviru Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Time se ne mijenja ukupni iznos sredstava planiranih u prijedlogu proračuna.

‘Na telefonskoj sjednici Vlade utvrđeno je da će se prijevoz izvršiti kako je do sada bilo, a uštede će se ostvariti dijelom kroz druge stavke u razdjelu Ministarstva znanosti, većim dijelom na razdjelu Ministarstva financija, kroz 15-ak stavki. I Crkva će sudjelovati, u tom dijelu je Hrvatska biskupska konferencija proaktivno sudjelovala u ovoj problematici i na tom dijelu ćemo napraviti određenu korekciju”, kazao je Marić tijekom saborske rasprave o prijedlogu ovogodišnjeg državnog proračuna’, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Potrebno je, kaže, neko vrijeme za tehničke korekcije, jer su davanja za Crkvu obveza iz međunarodnog ugovora, ali da će amandman biti na vrijeme poslan Saboru.