VLADIMIR PUTIN: Napredak u deblokadi izvoza žita i problemi s plinom za Europu

Dok su na frontu nastavljeni sukobi vojski i bombardiranja u Iranu su održani pregovori o deblokadi izvoza žita, a ruski predsjednik tvrdi da je postignut napredak. Istovremeno poslao je upozorenja oko dostave plina Europi.

Izvor: Media servis

Ruska vojska nastavila je jučer bombardirati ukrajinske gradove i naselja na istoku i jugu zemlje. Prašinu je jučer podigao ukrajinski ministar obrane Volodimir Havrilov rekavši da se Ukrajina sprema napasti i osloboditi Krim. To su iz Moskve odmah komentirali kao dokazom opravdanosti njihove “specijalne operacije”.

Za to vrijeme u Teheranu je održan susret predsjednika Rusije, Irana i Turske. Tom prilikom ruski predsjednik Vladimir Putin dobio je potporu iranskog vjerskog vođe Khameneia za vođenje rata u Ukrajini. Khamenei je rekao da bi Ukrajina pokrenula napad da Rusija nije djelovala. Putin susretom s vodstvom i potpisima gospodarskih ugovora između kompanija dviju država želi udaljiti Iran od EU i stvoriti frontu protiv SAD-a i dolara.

Što se tiče susreta s turskim predsjednikom oko deblokade izvoza ukrajinskih žitarica Putin kaže da je zahvaljujući Erdoganu postigut napredak, te da je unatoč nekim problemima pomak pozitivan. EU je jučer poručila da je sprema na uklanjanje nekih sankcija u zamjenu za ruski prekid blokade.

Turska predlaže određenu rutu za brodove koji bi se pregledavali da ne prenose oružje, a u Istanbulu bi se otvorio centar koji bi kordinirao brodove. Putin je rekao da bi se dostava plina Europi preko plinovoda Sjeverni tok 1 mogla smanjivati, ali zato jer ne rade sve pumpe te smatra da za to nije kriv Gazprom.

Recimo da Reuters donosi da protok ruskog plina kroz plinovodd Sjeverni tok 1 , koji je u remontu i strahovali se da neće proraditi, ponovno kreće. Anonimni izvori potvrdili su agenciji da se očekuje početak rada plinovoda na vrijeme.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!