VLADAJUĆI U LOVU NA ZASTUPNIKE: Evo koje sve “slobodnjake” vrbuju

hdz, plenković, brkić, jandroković

Nakon što je saborsku većinu prije tri tjedna napustio HRAST-ovac Hrvoje Zekanović, sve se glasnije nagađa da HDZ s koalicijskim partnerima radi na pridobivanju novih zastupnika.

Piše: Branimir Zekić (Media servis)

Iako imaju samo 77 ruku, jednu više od potrebne za većinu, u HDZ- tvrde da zbog toga ne strahuju i da ne vrbuju zastupnike iz redova neovisnih.

Stabilni smo i s tankom većinom, dobre zakonske prijedloge podržat će i oporba, uvjerava šef HDZ-ovog Kluba zastupnika Branko Bačić:

“Točno je da bi bilo jednostavnije da je većina brojnija, ali sam bio i predsjednik kluba kada sam smo imali 11 zastupnika više nego što ih imamo danas pa nisam osjetio da je baš jednostavnije sakupljanje potrebnog broja glasova za izglasavanje pojedinih zakona nego što je to danas.”

Nagađa se da šef HNS-a Ivan Vrdoljak pokušava pridobiti SDP-ovce Milanku Opačić i Igora Dragovana, koji su u sukobu s predsjednikom stranke Davorom Bernardićem. Njihovi kolege u SDP-u ne vjeruju u u taj scenarij.

“Kada bih znao predviđati budućnost igrao bih kladionicu, a ne bih bio ovdje saborski zastupnik. Stvarno ne znam, naravno, pokazalo se u hrvatskoj politici da je sve moguće. Sjetimo se slučaja Sauche, Vrdoljaka…”, komentirao je Predrag Matić.”Nisam gledao ima li još onih koji bi mogli podebljati HDZ-ovu većinu, ali ona ima trenutno 77 i trenutno kao takva je većina. Samo se trebaju petkom ili kada već zakažu glasanje svi okupljati što je sada malo teže nego što je bilo dok ih je bilo 78, i značajno teže nego kada ih je bilo 90. Ali tako je to u parlamentarizmu”, rekao je Arsen Bauk.

Među zastupnicima koje Vrdoljak navodno želi uredovima vladajućih spominje se i donedavni SDP-ovac Mirando Mrsić. Danas kao nezavisni zastupnik, kaže, ima druge planove.

“Razgovaramo o tome da ćemo osnovati klub nezavisnih saborskih zastupnika, a cilj je da svaki od nas bude što vidljiviji i da ponudimo rješenja koja će biti od koristi građanima Republike Hrvatske. Neke razgovore imamo, ali kada dođe vrijeme obavijestit ćemo vas tko će biti u tome klubu”, poručio je Mrsić.

Još jedan disident, ali ne iz SDP-a nego iz Mosta, Vlaho Orepić, zanimljiv je kao podrška tankoj većini.

“Želim naglasiti da nije prvi put da me se pokušava svrstati u nečiji tuđi klub i politiku. Međšutim, ja čvrsto ostajem pri stavu da ostanem neovisni saborski zastupnik koji ima jasan cilj, a to je pristojno uređena, građanska Hrvatska i od toga ne odustajem”, zaključio je Orepić.

I Klub zastupnika stranke Milana Bandića pokušava ojačati redove, navodno bi u svojim klupama željeli vidjeti još dvoje zastupnika. Zasad svi nezavisni i svi odmetnici iz stranaka tvrde, da se neće priklanjati nikome.

Komentiraj