VLADA SRUŠILA POSKUPLJENJE VODE U ZAGREBU: Davor Poljak više nije direktor ViO-a, najavio Tomašević

Ministar gospodarstva Davor Filipović danas je na izvanrednoj press konferenciji u Zagrebu objavio da Ministarstvo neće dopustiti rast cijena vode u Gradu Zagrebu jer za to, kako kažu, nema razloga.

Iz Splita se o svemu oglasio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je smijenio direktora Vodoopskrbe i odvodnje,

“Da razjasnimo činjenice. Danas smo dobili informaicju da je Vijeće za vodne usluge obustavilo primjenu tzv. odluke o naknadi za razvoj komunalnih vodnih građevina ViO-a što znači da je dio poskupljenja sporan. Dio nije.

S druge strane, zašto su donijeli odluku? Zato što su tražili Vodoopskrbu i odvodnju da dostavi dokumentaciju do određenog roka koju VIO nije dostavio. Mi nismo imali informaciju da su tražili tu dokumentaciju. To nije znala ni Uprava Holdinga koja je nadređena direktoru Vodoopskrbe. To je proceduralna greška koja će odgoditi poskupljenje i oni će dobiti dokumentaciju. Ali to je dovelo do ove situacije i ta proceduralna greška mi je neshvatljiva i neprihvatljiva. Nije samo proceduralna greška, nego nije informirana ni Uprava Holdinga ni Grada i zato Davor Poljak više nije direktor ViO-a. Drugi dio poskupljenja nije sporan.

Prethodne vlasti nisu desetljećima ulagale u mrežu vodopsrke u Zagrebu, 2,3 milijarde kuna je potrošeno nenamjensk ii sad imamo pucanje cijevi na tjednoj bazi.

Slušam izjave ministra gospodarstva. Radi se o Vijeću za vodne usluge koje je neovisno tijelo. Neobično je da odluke neovisnog tijela komunicira ministar. Govori se o subvencijama električne energije Zagreba, ali subvencionirano je svim gradovima. Ta električna energija odlazi na pumpanje vode u cijevima od čega pola izlazi van. Proceduralna greška dovela je do ovoga, to je nedopustivo. Uprava Holdinga bira direktore tvrtke kćeri. Da ni oni ne znaju tjednima za odluku, to je neprihvatljivo.”