VLADA POZVALA TRGOVCE: Želi ih natjerati da vrate cijene za većinu od 1300 namirnica

Ministarstvo gospodarstva će tražiti od velikih trgovaca da vrate veći dio cijena za neke od 1300 namirnica koje se nalaze u aplikaciji “Kretanje cijena” i to na one razine koje su bile na dan 31. prosinca prošle godine.

Predstavnici 10 najvećih trgovaca u Hrvatskoj, od Konzuma, preko Lidla, Kauflanda, Interspara i Tommyja, pozvani su u utorak na sastanak u Ministarstvo. Sve se događa u tjednu kada Vlada donosi novi paket mjera pomoći, a neizvjesno je hoće li i dalje svi jednako primati subvencije za struju. Sugovornici bliski Vladi ne otkrivaju što će se dogoditi ukoliko trgovci ne pristanu na ovaj zahtjev, već samo poručuju da imaju sve instrumente na raspolaganju, piše Dnevnik.hr.

Prema podacima iz aplikacije “Kretanje cijena”, vidljivo je da je potrošačka košarica od više od 360 proizvoda od kraja prošle godine do danas kod nekih trgovaca, poput Tommyja, skuplja za čak 5,8 posto. U istom razdoblju, košarica je u Konzumu skuplja za 3,67 posto, a u KTC-u za 5,39 posto.

Najviše je u tom razdoblju i u zadnjih pola godine poskupjelo povrće.

Primjerice, pet kilograma krumpira u većini velikih trgovačkih centara skuplje je za čak 50 posto u odnosu na 31. prosinca prošle godine.

Crveni luk, primjerice, skuplji je za 73 posto, a mrkva za gotovo 50 posto.