VLADA OPET U DŽEPOVIMA GRAĐANA: Uz porez na nekretnine od 1. siječnja 2018. i građevinska renta!

SLAVONIJA SE ISELJAVA: Kako je u Đakovu moguće kupiti kuću za 25 do 33 tisuće eura?
Ilustracija

Od 1. siječnja 2018. godine Vlada uvodi novi namet za građane – građevinsku rentu, uz već najavljeni porez na nekretnine!

Izvješće: Damon Balenović (Media servis)

Propisuje to Nacrt prijedloga zakona o komunalnom gospodarstvu koji je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević uputio na javno savjetovanje.

Predlagač kaže da je “građevinska renta novčano javno davanje koje se plaća za korištenje već izgrađene komunalne infrastrukture na području cijele jedinice lokalne samouprave i položajne pogodnosti građevinskog zemljišta u naselju prilikom građenja građevine ili za izgrađenu građevinu”.

Ministar graditeljstva Lovro Kuščević kazao nam je da prijedlog treba shvatiti kao “najsiroviju moguću verziju”.

“Napominjem da se radi o grubom nacrtu zakona koji smo uputili u javnu raspravu upravo da bismo dobili sve reakcije koje moramo s terena. Prije svega od općina i gradova te strukovnih udruga. I onda tek možemo razgovarati o konačnoj verziji zakona”, rekao je Kuščević.

Ministar Kuščević tvrdi kako nema govora o novom udaru na građane.

“Komunalnu naknadu zamjenjuje porez na nekretnine, a komunalni doprinos, koji se danas plaća prilikom gradnje, njega smo razmišljali razbiti na dvije stavke. Ali da ukupni zbroj te dvije stavke ne bude veći nego što je dosada bio komunalni doprinos. Znači, jedan dio bi se plaćao prilikom izgradnje, a drugi dio eventualno prilikom izgradnje potrebite infrastrukture, rekao nam je ministar Kuščević.

MOŽE VAS ZANIMATI:

VIDEO: I NJIMA JE USKRS – Potrebiti u lovu na uskršnje “pakete života” u Osijeku – pogledajte OVDJE.

BUNJAC ČESTITA OREPIĆU: Čovjek živi s 800 kuna – kažnjen s 500, jer nije imao osobnu po koju je išao – čitajte OVDJE.

OTKRIVAMO: Mladi luk – riznica mirisa, okusa i zdravlja – čitajte OVDJE.