VLADA ODLUČILA: Povećava se kapacitet LNG terminala i širi plinovodna mreža

Premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade najavio usvajanje strateške odluke o povećanju LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu prostornih metara plina godišnje kao i investiciju u izgradnju druge cijevi plinovoda Zlobin – Bosiljevo.

Izvor: Media servis

”Time omogućavamo ne samo potpunu sigurnosti opskrbe plinom za Hrvatsku, kad je riječi o potrebama kućanstva, gospodarstva i industrije, nego uistinu činimo Hrvatsku regionalnim energetskim hubom kada je riječ o kvalitetnom korištenju terminala za ukapljeni prirodni plin”.

Ministar gospodarstva Davor Filipović poručio je da ovom odlukom udvostručujemo kapacitete LNG terminala.

”Sve kako bi dodatno pojačali sigurnost opskrbe plinom u Republici Hrvatskoj, ali i kako bismo se pozicionirali kao lider u novoj raspodjeli karata kada govorimo o energetici u ovom dijelu Europe. Ukupno investicija je 180 milijuna eura, 25 milijuna se odnosi na samo proširenje kapaciteta LNG-a, a 155 milijuna se odnosi na proširenje plinovodne mreže”.

Usporedbe radi Plenković je rekao da Njemačka planira investiciju u dva LNG terminala koji će zajedno će imati kapacitet od 13 milijardi kubičnih metara, što znači da će Hrvatska jednim terminalom imati polovocu kapaciteta jedne Njemačke. Istaknuo je i da će tu imati važnu ulogu Plinacro i da će Hrvatska koristiti sve mjere iz plana REPowerEU za izgradnju energetske infrastrukture. Što se tiče mjera pomoći, podsjetio je što je Vlada do sada već učinila u vidu smanjivanja marži i trošarina na naftne derivate, smanjenja PDV-a na toplinsku energiju i prehranu, a ponovio je i da spremaju smanjenje PDV-a na ogrijeve.

”Mi ćemo isto tako smanjiti i PDV na solarnu energiju, na solare. Smatramo da dugoročno moramo gledati kako da napravim jednu tranziciju i da se dugoročno osigura opskrba električnom energijom. Svi oni koji žele investirati u solarne panele, imat će priliku da to rade bez PDV-a, dakle tu ćemo ići sa stopom PDV-a od 0 posto”.

Rekao je i da se radi na paketu mjera za suzbijanje pritisaka inflacije, ali i koje će se ticati cijene energenata, no kaže da će ga predstaviti kroz nekoliko tjedana kada se usuglase svi detalji i sa sudionicima koji će trebati dati svoj doprinos, prije svega s energetskim kompanijama.

”Itekako smo svjesni poteškoća koje s obzirom na rasti energenata imaju pojedina društva u vlasništvu jedinica lokalne i područne samouprave, koje imaju poduzetnici. Različita je situacija s ugovorima. Zbog toga taj problem je na svojevrsnoj točkastoj razini ovoga trenutka, dakle on je horizontalan. Ali Vlada ima ideje kako da riješi taj problem dugoročno i održivo”.

Spomenuo je premijer i turizma te čestitao svima na izvrsnoj turističkoj sezoni. “Imamo u prvom tromjesečju veće prihode za 2 posto od istog razdoblja rekordne 2019. godine. Vidjeli ste procjenu HNB-a da će nam prihodi biti veći nego 2019. godine i to za 800 milijuna eura. Tada je bilo praktički prihoda od stranih turista negdje oko 10,5 milijardi, a sada je procjena na 11,3 milijarde eura”.

Dodajmo i da je na Vladi usvojena odluka o donošenju Nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti za razdoblje od 2022. do 2024. godine, kao i odluka o osnivanju Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača, koju je predstavio ministar Filipović: ”S obzirom na multidisciplinarnost područja zaštite potrošača, predlažemo uključiti što više onih koji se bave zaštitom potrošača. Pa će tako biti uključeni predstavnici velikog broja ministarstava, akademske zajednice, udruga i sindikata”.