VLADA ODLUČILA: Cijene goriva ostaju iste – zamrznute na još 14 dana

Sa sutrašnjim danom, utorak u ponoć, bilo je najavljeno veliko poskupljenje goriva, pa je Vlada najavila nove mjere kako bi to bilo spriječeno.

Prema najavama eurosuper 95 od sutra bi poskupio na oko 16 kuna, a eurodizel na više od 16 i pol kuna.

Radi se o ogromnoj razlici u odnosnu na sadašnje cijene. Eurosuper 95, naime, sada izvan autocesta košta 13.50 kuna, a eurodizel 13.08 kuna.

Na autocestama se eurosuper 95 prodaje za 14.57 kuna, a eurodizel za 14.06 kuna. Plavi dizel košta 9.45 kuna po litri.

“Danas je na telefonskoj sjednici donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

“Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana”, stoji u priopćenju Vlade.

Jutros smo donijeli odluku koja ide u smjeru pomoći našim građanima pa će tako sljedeća dva tjedna cijene benzina i dizela biti ista kao i u protekla dva tjedna, rekao je ministar Filipović.

Novinom je ocijenio i ograničenje veleprodajnih cijena, da bi mali distributeri mogli podnijeti ove promjene.

“To su poduzeća koja se nazivaju malim distributerima. Imali smo sastanke s njima. U protekla dva tjedna možemo govoriti o tome da nisu zaradili onoliko koliko su mislili zaraditi. U sljedeća dva tjedna Ina će to preuzeti na svoja leđa i neće im povećavati cijenu. Ova mjera je privremena”, rekao je Filipović.

“Ovo je vrijeme kada svi teret krize trebamo preuzeti na svoja ramena i vjerujem da ćemo uspjeti prebroditi ova teška vremena”, rekao je Filipović, dodavši da bi, bez intervencije Vlade, cijena goriva bila preko 16,5 kuna.

“Ovo je teška situacija, neizvjesno je vrijeme ispred nas i ja se nadam da ćemo naći način kako prebroditi ovu situaciju. Nitko iz ovoga neće izaći neokrznut”, rekao je ministar, dodavši da Vlada i dalje prati situaciju da može pravovremeno reagirati.

“Na autocesti se slobodno formira cijena, tu će doći do smanjenja cijena, a za premium goriva cijena se formira bez ograničenja”, rekao je ministar.