VLADA ODLUČILA: 120 mil. kn pomoći potresom pogođenim područjima; 2. siječnja Dan žalosti

Sjednica Vlade počela je minutom šutnje zbog još jedne tragedije koja se u Hrvatskoj dogodila u ovoj nesretnoj, 2020. godini.

Izvor: Media servis

Vlada je odlučila u subotu, 2. siječnja proglasiti dan žalosti jer je u razornom potresu koji je jučer pogodio područje Sisačko-moslavačke županije poginulo sedam osoba, 26 je ozlijeđeno, a nastala je velika materijalna šteta – tisuće obitelji ostale su bez krova nad glavom u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim selima. Premijer Andrej Plenković: “Inače o ovome sam se konzultirao i s predsjednikom Republike i predsjednikom Sabora i oni podržavaju ovu odluku.””Ruševine se u ovom trenutku pretražuju kao što su to radili jučer i pripadnici policije i civilne zaštite i vatrogasci i različiti ljudi koji su dragovoljno došli pomoći u ove razrušene krajeve i ja im na tome još jednom svima zahvaljujem”, dodao je premijer.

Premijer je upozorio da se društvenim mrežama šire lažni računi za uplatu financijske pomoći pogođenom području.

“Također apeliram na sve, jučer smo donijeli odluku da se ukidaju propusnice između županija, smatramo da je to primjereno u ovom trenutku, mnogi idu kod svoje rodbine i prijatelja nakon ovako velike nesreće, i ne želimo da imaju bilo kakvih administrativnih zapreka, no u tom kontekstu zaista još jednom molim sve da budu oprezni i da se pridržavaju epidemioloških mjera. I dalje se borimo protiv Covida-19 i ne bi bilo dobro da nam fokus popusti”, apelirao je Plenković.

Istaknuo je da danas u Hrvatsku stižu potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica i povjerenik Europske komisije za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič koji će s ministrima Davorom Božinovićem i Natašom Tramišak obići potresom najteže pogođena područja. Na Baniju danas idu i ministri Radovan Fuchs, Tomislav Ćorić, Ivan Malenica te potpredsjednik Vlade Boris Milošević.

“U svakom slučaju bit ćemo operativno angažirani svakog trenutka da pomognemo županu, gradonačelnicima, načelnicima. Jučer smo obišli i Petrinju i Sisak i Glinu i Pokupsko i Kravarsko i stekli smo i osoban uvid u razmjere šteta koje su zaista velike i nadamo se da će nakon ovih nekoliko jutrašnjih potresa situacija u seizmološkom pogledu smiriti”, zaključio je premijer.

Vlada je usvojila i rješenja kojima se iz Državnog proračuna za ovu godinu Sisačko-moslavačkoj županiji osigurava 100 milijuna kuna za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica šteta od potresa na području Sisačko-moslavačke županije te Zagrebačkoj županiji 10 milijuna kuna. Ministar financija Zdravko Marić:

“Ovo je samo prvi korak. U isto vrijeme, osim sredstava državnog proračuna, sigurno da ćemo učiniti sve da računamo i na sredstva europskih fondova, poglavito Fonda solidarnosti. Isto tako mogu reći, da su se tijekom jučerašnjeg dana odmah nakon potresa, brojne međunarodne financijske institucije, od već dobro znanih i etabliranih kao i u prethodnom potresu, Svjetske banke, Razvojne banke Vijeća Europe, Europske investicijske banke, Europske banke za obnovu i razvitak već javile i uz izraze sućuti, suosjećanja i empatije s Hrvatskom iskazali naravno svoju spremnost na pomoć i u daljnjim koracima.”

Vlada je zadužila Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za 10 milijuna kuna za sanaciju štete od potresa koji su se dogodili 28. i 29. prosinca 2020. Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić:

“Zadužuje se Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da temeljem ovog zaključka doznači Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji, svakoj po 5 milijuna kuna za sanaciju štete od potresa koji su se dogodili 28. i 29. prosinca. Iznos iz točke 1. ovog zaključka uplatit će se na račun Karlovačke, odnosno Zagrebačke županija. Isto tako, zadužuje se Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za praćenje namjenskog trošenja sredstava doznačenih u skladu s ovim zaključcima.”

Vlada je usvojila i Prijedlog zaključka o naknadi volonterima koji rade na stručnoj procjeni uporabljivosti građevina na potresom pogođenim područjima. Ministar graditeljstva Darko Horvat:

“U tu svrhu Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine uspostavit će mrežnu kontaktnu točku na koju se volonteri mogu prijavljivati te će popis volontera dostavljati Stožerima civilne zaštite jedinica lokalne, područne i regionalne samouprave radi evidentiranja njihova angažmana.”

Donesena je i odluka o otvaranju računa za donacije financijskih sredstava u akciji „Pomoć za obnovu nakon potresa“.

“To je račun državne riznice. Za račun za uplate iz Hrvatske poseban je poziv na broj sa šifrom 5444 i OIB-om uplatitelja, a isto tako jasno su dane instrukcije za plaćanje za osobe koje će to napraviti iz inozemstva također na jedinstveni račun državne riznice.”

Marić je apelirao da se prijavljuju sve sumnje na lažne račune. Poslijepodne će se održati telefonska sjednica Vlade na kojoj će se donijeti odluka o preraspodijeli sredstava za zdravstvo, dodao je premijer.

“S obzirom na to da je danas i sutra zadnji dan za trošenje sredstava iz ovogodišnjeg proračuna, od neutrošenih sredstava, kojih imamo skoro 600 milijuna kuna, ministar Marić i njegovi suradnici će još vidjeti koliko će toga biti eventualno tijekom jutra, ali važno je ministre Beroš da znate to je sve potpora zdravstvu i u konačnici borbi protiv Covida koja je ove godine bila glavna tema.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!