VLADA O PISANJU NACIONALA: Svjedočimo da se u javnom prostoru reciklira nebulozna i lažna teza

Nacional je danas objavio da razlog smjene Vanje Marušić u Uskoku nije zataškana prometna nesreća nego transkript u kojem se spominje AP, a sada se oglasila i Vlada.

Reakciju Vlade prenosimo u cijelosti:

“Još jednom svjedočimo da se u javnom prostoru reciklira nebulozna i lažna teza da je Vlada smijenila ili utjecala na razrješenje gospođe Vanje Marušić s mjesta ravnateljice USKOK-a. Spomenuta teza je u potpunosti neutemeljena i netočna.

Ravnatelja USKOK-a imenuje Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske uz prethodno mišljenje ministra nadležnog za poslove pravosuđa te mišljenje Kolegija Državnog odvjetništva Republike Hrvatske. Gospođa Vanja Marušić imenovana je za ravnateljicu USKOK-a prvi puta u studenome 2018. godine u mandatu Dražena Jelenića te je ponovno imenovana u studenome 2022. godine u mandatu Zlate Hrvoj-Šipek i to oba puta uz pozitivno mišljenje ministra pravosuđa.

Razrješenje kao i razlozi za razrješenje ravnateljice USKOK-a u nadležnosti su Glavne državne odvjetnice. Radi se o internoj stvari DORH-a na koju izvršna vlast nije imala nikakav utjecaj te je s istom upoznata nakon što je gospođa Marušić, iz osobnih razloga, podnijela zahtjev za prestankom obnašanja dužnosti ravnateljice USKOK-a. Okolnosti razrješenja sadržane su u Izvješću koje je zaprimio ministar pravosuđa i uprave, o čemu je Glavna državna odvjetnica upoznala i predsjednika Vlade na sastanku 20. travnja.

Za razliku od političkih aktera koji šire ovakve konstrukcije te nerijetko vrše pritisak na rad pravosudnih tijela, stavljajući se u ulogu policajaca, tužitelja i sudaca, Vlada daje podršku samostalnom i neovisnom radu DORH-a i USKOK-a u borbi protiv korupcije i drugih oblika kriminaliteta.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!