VLADA NAJAVILA: Rastu neoporezivi primici i naknade – evo kome i kako

Vlada je odlučila povećati neoporezive iznose primitaka izmjenom Pravilnika o porezu na dohodak koji će na snagu stupiti 2. prosinca, a isplata viših naknada će biti moguća od 1. siječnja iduće godine.

Izvor: Media servis

Ministar financija Marko Primorac prije svega je objasnio zašto su se odlučili za povećanja tih naknada i primitaka na koje se ne plaća porez. ”Radi se o primicima koji postoje u poreznom sustavu već neko vrijeme kao neoporezivi, međutim bilo je potrebno i zbog uvođenja eura i zbog izmijenjenih ekonomskih okolnosti iznose tih naknada neoporezivi primitaka u pojedinim slučajevima i povećavati”.

Rekao je da ovim izmjenama svaki radnik u Hrvatskoj može mjesečno može primiti neoporezive naknade do 250 eura, ako tako odluči poslodavac i potom najavio što se konkretno povećava.

‘Kod prigodne nagrade ona se mogla isplaćivati neoporezivo do 663,62 eura, a odlučili smo povećati taj iznos do 700 eura. Nagrada za radne rezultate je bila utvrđena do 995, 43 eura, a nju smo povećali na 1.120 eura. Novčana paušala nagrada za troškove prehrane radnika je bila do 796,44 eura i nju smo povećali do 1.200 eura”.

Podiže se i naknada za korištenje privatnog automobila u poslovne svrhe sa 40 na 50 centi po kilometru, a dnevnice za rad u Hrvatskoj po novom će iznositi 30 eura. Dnevnice za inozemni rad, kaže Primorac, također bi se trebale korigirati i najavio je da se takva odluka može očekivati na nekoj od sljedećih sjednica Vlade. Rastu potpore za invalidnost, smrt užeg člana obitelji, otpremnine, jubilarne nagrade, sportske stipendije kao i neoporezivi primici studenata i učenika za rad.

U idućoj godini učenici i studenti neće moći biti olakšica roditeljima na poreznoj kartici ako godišnje zarade više od 3.360 eura.
“Ali može ostvariti još dodatno do 560 eura mjesečno, puta 12 mjeseci odnosno ukupno iznos od 10.080 eura koji je neoporeziv. Dakle učenici i studenti mogu ostvariti ukupno 10.080 eura neoporezivo”.

Ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša je istaknuo da se sva povećanja koja su naznačena za radnike i studente odnose i za zaposlene u umjetnosti ili one koji su takvog studijskog smjera.

”Nije svaka pojedina djelatnost na takav način prepoznata. Imamo 47 neoporezivih primitaka. Nismo obuhvat mijenjali. Ono što je što se promijenilo vezano za neoporezive primitke – božićnica i regres, dodana je nedavno i uskrsnica sve pod jednim generičkih pojmom – nagrade”.