VLADA INTERVENIRALA: Ovo su nove cijene goriva od srijede

Na telefonskoj sjednici Vlada je donijela mjere za ublažavanje rasta cijena goriva, a premijer Plenković je na pressici objavio da se smanjuju trošarine i uvodi dvotjedno obračunsko razdoblje.

Vlada je donijela uredbu i izmjenama trošarina i uredbu o utvrđivanju najviših cijena naftnih derivata, rekao je premijer na početku.

Trošarine se smanjuju na dizel i benzinsko gorivo. Trošarine su sada smanjene za 80 lp po litri benzina. Dizel se smanjuje za dodatnih 20 lp.

“Država je smanjila trošarine s 3.86 na 3.06 kn za benzin i s 3.06, na 2.66 kn za dizel”, kaže premijer.

Cijene naftnih derivata mijenjat će se svakih 14 dana, rekao je premijer.

Uredba će biti na snazi 30 dana. Nove cijene ne benzinskim pumpama će biti od srijede. Premijer kaže zbog pravnih propisa.

Bez ovih mjera, dizel bi sutra na benzinskim postajama koštao 15.80, dok bi za benzin građani morali izdvojiti 15.78, a za plavi dizel 10.87 kuna po litri.

Nove cijene goriva su: 13.08 dizel, 13.50 benzin, 9.45 plavi dizel.

“Sve se ovo događa zbog brutalne invazije Rusije na Ukrajinu. Sa svim ovim mjerama koje smo donosili u konačnici to je na 50 litarski spremnik benzina oko 114 kuna manje troškova, dizela 136 kuna, plavog dizela 71 kunu manje troškova.

Na ovaj način smo pomogli građanima u sljedeća dva tjedna, nakon dva tjedna ćemo vidjeti kakva će biti korekcija i nakon mjesec dana ćemo ponovno procijeniti.

Vlada će intervenirati dokle god budu ovakle okolnosti koje su vrlo neuobičajene. Koristit ćemo mehanizme koji su nam na raspolaganju”, rekao je premijer Plenković.

Foto: Screenshot/N1
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!