VLADA DALA ZELENO SVJETLO: Pooštravaju se kazne za silovanje – briše se i djelo teškog sramoćenja

Na sjednici Vlade usvojen je paket izmjena kaznenih zakona – Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona i Zakona o kazenom postupku.

Izvor: Media servis

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je da je cilj ovih izmjena ubrzavanje procesa i pooštravanje kazni. Briše se kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka, jer Bošnjaković ističe, da nije naišlo na odobrenje u javnosti, ali zato mijenjaju definiciju silovanja.

“Ali smo zato zamijenili, proširili biće kaznenog djela silovanja da se pokriju one situacije. Osnovna razlika između sadašnje koncepcije silovanja i da je tu potrebna sila, da su tu dešavaju tjelesne ozljede. Kod ovoga bez pristanka to je neka ucjena to je neka prijetnja to su neke takve stvari gdje se reagira na načina da se žrtvu dovodi u situaciju da mora nešto obaviti što zapravo ne želi.”

Nadalje, najavio je i izmjene kada je u pitanju nasilje u obitelji.

“Što se tiče nasilja u obitelji tu je važno da smo ga redefinirali jer imali smo da je nasilje u obitelji definirano kao tjelesno nasilje. Mi sada ovim Zakonom hoćemo reći da je nasilje u obitelji primjena fizičke sile uslijed koje nije nastupila tjelesna ozljeda.”

Proširila se i definicija službene osobe pa će tako sada taj status dobiti i osobe koje se bave socijalnom skrbi te odgojem i obrazovanjem. Dakle, udovoljili su zahtjevima djelatnika u centrima za socijalnu skrb i učiteljima i odgajateljima. A da bi se zaštitili i, primjerice vozači autobusa, uveli su i kazneno djelo prisile prema osobi koja obavlja posao od javnog interesa.

Premijer Andrej Plenković otkrio je i još jednu veliku novost: “Još ću kazati kako u ovom paketu izmjena Kaznenog zakona brišemo iz Kaznenog zakona i djelo teškoga sramoćenja, djelo koje nije zaživjelo u praksi i za koje smatramo da nije potrebno da bude među kaznenim djelima u našem kaznenom zakonu, a ujedno je to signal za daljnje poštivanje medija u Republici Hrvatskoj.”