VLADA DALA SUGLASNOST: Turski Yildirim otkupljuje većinski udio u Petrokemiji

Vlada je na sjednici dala suglasnost CERP-u za prodaju većinskog udjela u Petrokemiji, točnije da INA i PPD prodaju 54,52 posto udjela prodaju turskom Yildirimu.

Izvor: Media servis

Ministar gospodarstva Davor Filipović:

‘‘Ne postoje dospjele neispunjene obveza od strane države kao dioničara, a investitori i sponzori INA i PPD to također prihvaćaju te se odriču pokretanja bilo kakvih postupaka po ovoj osnovi kao i po osnovi bilo kojih zahtjeva ili pitanja investitora prema državi kao dioničaru koji su isticani do datuma sklapanja tog dodatka 1 sporazuma.

Do sada su bili različiti dopisi gdje su se spominjali potencijalni sporovi od 300 milijuna kuna. Znači to smo ovim dodatkom 1. otklonili‘‘.

Filipović je napomenuo i da se briše opcija prodaje dionica investitora državi, ako Europska unija u roku od 20 godina utvrdi nepravilnosti u povećanju temeljnog kapitala ili oko dodjele državnih potpora društvu, koje su ugovorene 2018. godine.

‘‘Izdavanjem nove okolišne dozvole je uvjetovano izvršenjem preuzetih obveza ulaganja od strane društva radi ispunjavanja zakonskih pretpostavki za izdavanje nove okolišne dozvole. Prijenosom ovog ugovora i dodatka 1. ugovora stvorit će pretpostavke za pokretanje proizvodnje u Petrokemiji i zadržavanje zaposlenika‘‘.