VJERODOSTOJNO IDE DALJE: HDZ-ov župan nasilnik Tomašević ostaje u fotelji!

tomašević, plenković

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan, koji je završio na policiji i s prijavom da je tukao suprugu, što je u medijima izazvalo pravi skandal, i dalje će ostati u fotelji župana.

Sve postaje jasno kada je HDZ propustio i zadnju priliku da makne župana. Naime, nakon što su županijski vijećnici usvojili proračun Županije za 2018. godinu.

Jer, rušenje proračuna bio je najbezbolniji, a čini se i jedini način da se Alojza Tomaševića makne s mjesta župana zbog obiteljskog nasilja za koje ga tereti njegova supruga.

No, oko proračuna i nije bilo neke rasprave, a podsjećamo od 37 vijećnika HDZ ih ima 23. Proračun je izglasan sa 25 glasova “za”, a osam protiv.

Tako se HDZ još jednom pokazao “vjerodostojnim”. Podsjećamo i čelnik HDZ-a i premijer Andrej Plenković govorio je kako Tomašević ne može više obnašati tu dužnost, pa je raspušten i HDZ požeško-slavonske županije.

No, od riječi do djela – ništa. Važeći Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, kaže da se u slučaju da predstavničko tijelo ne izglasa predloženi proračun (u ovom slučaju županov) do 31. prosinca, predstavničko tijelo se raspušta, a župan razrješuje. Postavlja se povjerenik i raspisuju novi izbori. Ali, Tomašević je dobio vizu za svoj proračun i pravo na fotelju i dalje.

Ide i novi prijedlog izmjena tog zakona, već čuveni “lex šerif”. Ako prođe, u slučaju neizglasavanja proračuna, slijedi tek raspuštanje predstavničkog tijela, ali ne i gradonačelnika, načelnika i župana.

Izglasa li Sabor izmjene, što je na broj ruku vladajućih za očekivati, Tomaševiću čak i HDZ, čiji je član, može staviti soli na rep. On ostaje župan.

PISALI SMO:

KAZNENA PRIJAVA PROTIV ŽUPANA: Tomašević prijavljen zbog kaznenogg djela – tjelesna ozljeda – čitajte OVDJE.

PLENKOVIĆ O ŽUPANU NASILNIKU: Očekujem da Tomašević odstupi, ako se optužbe pokažu točne – čitajte OVDJE.

ZA STOLOM S NASILNIKOM: “To je interna stvar HDZ-a” – reče premijer o smjeni župana Tomaševića – čitajte OVDJE.

 

Komentiraj