VJEČNO PITANJE: Umjesto da hrvatski političari „pljuju“ prethodnike – predlažemo disciplinu – „pljuvanje“ u dalj

sabor

Piše: Gordana Ivas

Ne vjerujem svojim očima, a u sluh sam posumnjala već ranije. Zašto se Hrvati osjećaju bolesnima i zašto smo pri samom vrhu ljestvice oboljelih od depresije?

Dovoljno je bilo na manje od pola sata pratiti događanja u Saboru i zaključiti kako je nemoguće napraviti bilo što da pojedinci, igrom slučajnosti ili nekom drugom igrom dovedeni na čelna mjesta u državi, reagiraju zdravorazumski na pozive i prizive savjesti.

Nemojmo se zavaravati da strahujući od vlasti, činimo dobro sebi i budućnosti. Kako je moguće da prosječan Hrvat ne može shvatiti da vlast treba strahovati od naroda, a ne obratno.

Iskrivljavanje istine postao je najunosniji posao unutar, a i izvan granica Hrvatske. Ovi izvan, toliko dobro žive kao europski parlamentarci da im čak ne pada niti napamet vratiti se doma i zasjesti u ministarske fotelje. A s ovima koji su pridošli narod treba naučiti živjeti. Ali, kako?

Kažu za nas da smo dobri vjernici i katolici, ali bolesni od politike. Pametnome dosta!

Timov tim, kako je sam Orešković nazvao članove svoje Vlade, čini se treba odraditi dobar dio depolitiziranja nacije, odnosno odvojiti politiku od jedne nacije. Naša nacija, činjenica je, nestaje. Uvozimo stručnjake na rukovodeća mjesta, demografska karta nam se crni pred očima, a ipak svojim dosadašnjim istupima, u sapunici koju slobodno možemo nazvati „Kako je Most zagrizao u kost“, političari su od sebe odvratili zanimanje prosječnog Hrvata.

Na vlasti ostaje samo da odradi „posao“ i pozabavi se gorućim pitanjima u državi, a to je – kako osloboditi reformu školstva, sport, kulturu, znanost i gospodarstvo poznate i traljave politike? Kako narodu dati da diše, da živi od svoje plaće, da školuje djecu, da može kupiti ulaznicu za kazalište, a možda i koju neobveznu knjigu.

Mandati i mandati su znali biti potrošeni na pljuvanje prethodnika. Tako je i sada. Neka barem promijene disciplinu u „pljuvanje u dalj“. Možda se i pojavi nešto na horizontu, a ne kao do sada, samo poneki zalutali bumerang.