VJEČNA TEMA: Noćas opet pomičemo satove – hoće li tome biti kraj?!

Noćas počinje tzv. zimsko računanje vremena. Kazaljke se u tri sata pomiču sat unatrag. Na ljetno računanje vremena vraćamo se posljednje nedjelje u ožujku, a prema prošlogodišnjem prijedlogu Europske komisije polugodišnje pomicanje sata moglo bi se uskoro ukinuti.

Izvor: Media servis

Donosimo o čemu sve trebate voditi računa sljedećih šest mjeseci.

Po običaju, zadnji vikend u listopadu spavamo sat vremena duže. Počinje zimsko računanje vremena. No, riječ je o onom pravom računanju jer su europske zemlje tijekom Prvog svjetskog rata počele usvajati ljetno računanje. Prve zemlje koje su to učinile bila su Njemačka i Austro-Ugarska, a njihov primjer slijedila je i Velika Britanija.

Pomicanje sata na našem tlu prvi puta se koristilo za vrijeme Austro-Ugarske, potom za vrijeme Drugog svjetskog rata, da bi ponovno bilo uvedeno tek 1983. Ljetno računanje vremena često se opravdavalo kao mjera uštede energije kako bi se zbog dužih dana tijekom ljetnih mjeseci manje koristila električna rasvjeta. Pitali smo građane što misle o pomicanju kazaljki?

“Meni to nije dobro jer meni pomicanje sata poremeti cijeli ritam života, od jutra do navečer. Ipak smo mi kao u radnom programu. Trebalo bi ga vratiti na ono prvotno, zimsko vrijeme.”

“Protiv sam micanja, neka se makne na zimsko da bude pravo i gotovo.”

Istraživanja pokazuju da pomicanje sata negativno može utjecati i na zdravlje čovjeka i njegovo raspoloženje. S time se slažu i građani.

“To mi se baš ne sviđa. Više mi odgovara ljetno računanje vremena. Odgovara mi kada su dani duži, preko zime smo više umorniji, pospani. Prekratno mi dan traje i sve mi je to depresivno.”

Za vrijeme zimskog računanja vremena povećan je i broj prometnih nesreća. Zašto je to tako, pitali smo prometnog stručnjaka Željka Marušića.

“To negativno utječe na bioritam i u svakom takvom ciklusu izaziva se stres na sve vozače. To izaziva veliki broj nesreća. Treba se prilagoditi propisima, treba se naspavati i poštivati sve odredbe, a to je paljenje svjetala preko dana. Ta mjera je korisna jer povećava uočljivost vozila u svakoj situaciji.”

Osim što je paljenje svjetala na automobilima obavezno tijekom cijelog dana, mijenja se i obračun jeftinije električne energije. Od 7 do 21 sat struja će se obračunavati prema višoj tarifi, dok od 21 do 7 prema nižoj.

Na ljetno računanje vremena vraćamo se ponovno posljednje nedjelje u ožujku. No, ta bi se praksa mogla ukinuti 2021.

Ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata prijedlog je Europske komisije, a podržali su ga građani Unije u velikoj anketi provedenoj na ovu temu.

Svaka bi zemlja Europske unije tako trebala odlučiti želi li trajno prijeći na ljetno ili na zimsko računanje vremena.