VIZEK O DOKAPITALIZACIJI HEP-a: Najsiromašniji građani financiraju spašavanje tih kompanija

Premijer Andrej Plenković otkrio je da na sjednici Vlade ide odluka o dokapitalizaciji, odnosno davanju dioničarskog zajma HEP-u.

Predviđa se cijeli kalendar dokapitalizacije, najavio je Plenković. “Najprije se ide s 400 milijuna eura dioničarskog zajma, a potom s još 500 milijuna eura koji se odnosi na dokapitalizaciju. Cijeli se proces vodi uz komunikaciju s Europskom komisijom”, dodao je premijer.

Sve je gostujući na N1 televiziji komentirala Maruška Vizek s Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Vizek kaže da to nije neočekivano, s obzirom na to koliki je teret podnio HEP zbog vladinih zamrzavanja cijena električne energije i plina.

“U ekonomiji ne postoji nešto što bi se zvalo besplatni ručak, ne postoji ni netržišna cijena bilo koje robe ili usluge, pa tako ni električne energije. Uvijek ćena kraju to netko platit”, kaže ekonimistica.

“Ovdje je riječ o tome da taj trošak subvencije, odnosno zamrzavanja cijene električne energije, samo s odgodom, opet na kraju dana plaćaju porezni obveznici”, rekla je Vizek.

Naglasila  je da s obzirom na to da je naš porezni sustav regresivan, a što znači da se oslanja na poreze na potrošnju, PDV i trošarine, da takvi vidovi poreza nesrazmjerno puno opterećuju najsiromašnije slojeve našeg društva, našeg stanovništva.

“I svaki put kad vlada mora na ovakav način dokapitalizirati kompaniju, upravo su ti građani, oni s najmanjim dohotkom, koji također uplaćuju nekakve poreze u proračun, oni su ti koji, ako gledamo njihov dohodak, razmjerno puno financiraju spašavanje tih komapnija, odnosno plaćanje tih mjera koje su bile, u načelu, namijenjene njima”, kaže Vizek.