VISOKI UPRAVNI SUD: Pri posvojenju jednak postupak za životne partnere kao i za bračne drugove

U postupku posvojenja prema životnim partnerima mora se postupati na jednak način kao i prema bračnim drugovima, sukus je povijesne presude Visokog upravnog suda koji je u slučaju pristupa posvojenju životnih partnera Mladena Kožića i Ive Šegote potvrdio prvostupanjsku presudu i odbio sve argumente iz žalbe resornog Ministarstva.

Izvor: Media servis

Podsjetimo, članovi Udruge Dugine obitelji i životni partneri Šegota i Kožić su prije šest godina zatražili zahtjev za izdavanje mišljenja o podobnosti i prikladnosti za posvojenje, a tadašnje ih je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odbilo samo zato što su sklopili životno partnerstvo. Na prvu pozitivnu presudu Upravnog suda Ministarstvo je uložilo žalbu, koju je sada, godinu dana nakon, Visoki upravni sud odbio.

”Veseli nas potvrda Visokog upravnog suda da nas naš sustav mora provesti kroz postupak procjene za posvojitelje i da će našu obitelj institucije ove države nakon 6 godina početi tretirati ravnopravno, kao i sve ostale obitelji”, Šegota i Kožić pisanim putem jer sukladno vlastitoj odluci i uputama Centra za socijalnu skrb neće medijski istupati.

Stoga je presudu Visokog upravnog suda komentirao predsjednik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović.

“Ovo je jako veliki trenutak. Drago nam je da je Visoki upravni sud potvrdio prvostupanjsku presudu i odbio argumentacije Ministarstva. Citira se i Europski sud za ljudska prava i neke temeljne konvencije. U ovom slučaju se prema životnim partnerima mora postupati jednako i kao prema bračnim drugovima”, rekao je Martinović.

Rekao je da se Šegoti i Kožiću, koji su prije dvije godine uspjeli udomiti djecu, sada otvorena mogućnost da ih posvoje, što je za njih fantastična vijest.

”Ovo je jako veliki trenutak i za LGBTIQ zajednicu jer po ovome su istospolni parovi izjednačeni s bračnim drugovima. Znači ne postoji nikakva razlika u pristupu ikakvim uslugama i pravima koju bračni drugovi u Hrvatskoj imaju, a nemaju istopolni parovi. To je sve temeljano na presudama Europskog suda za ljudska prava koje su donesene 2012. i 2013., a Hrvatska ih ne želi implementirati”.

Martinović se nada da će se od danas javiti više lezbijskih i gej parova u centre za posvojenja jer su domovi za nezbrinutu djecu pretrpani, a nedostaje udomitelja i posvojitelja. Svi po jednakim uvjetima imaju pravo pristupa procjeni za udomiteljstvo i posvojenje neovisno radi li se o individualcu, životnim partnerima ili bračnim drugovima. Ministarstvo se na ovu odluku Visokog upravnog suda ne može više žaliti, objašnjava Martinović, a imaju rok od 60 dana da sukladno presudi donesu odluku o Šegoti i Kožiću. Budući da se i istospolnim parovima mora omogućiti pristup evaluaciji, postoji li i dalje neka prepreka za njih na putu ka posvojenju?

“Tijekom cijelog postupka osobe opet mogu biti diskriminirane temeljem različitih stvari, ne mora samo biti seksualna orijentacija. Mogu se dogoditi problemi na razini nekakvih političkih odluka, postoje nekakvi individualni momenti gdje bi se netko mogao zainatiti ili iz drugih razloga usporiti taj proces. Zato kažem svima koji budu imali neke poteškoće ili problema, mogu se slobodno javiti Duginom obiteljima. Mi smo tu da pomognemo”.