VIŠE OD POLA MILIJUNA MRTVIH: Tražim da ostanemo oprezni – kaže Biden

SAD je premašio crnu brojku od pola milijuna izgubljenih života od posljedica zaraze koronavirusom.

Izvor: Media servis

Više je Amerikanaca preminulo tijekom pandemije nego u Prvom i Drugom svjetskom te Vijetnamskom ratu zajedno i zemlja je neželjeni globalni predvodnik s oko 20 posto ukupnih smrti, iako čini samo 4 posto globalne populacije.

“To je tmurna i srcedrapajuća prekretnica”, rekao je predsjednik Joe Biden na komemoraciji za preminule.

“Tražim od svih Amerikanaca da se prisjete onih koje smo izgubili i njihovih obitelji. Ali dok se prisjećamo također tražim od svih nas da djelujemo, da ostanemo oprezni, da se socijalno distanciramo, maskiramo i cijepimo kad smo na redu.”

Odajuči počast stradalima pozvao je na jedinstvo u borbi protiv pandemije i prelazak preko političkih podjela, a izrazio je i optimizam da će pobijediti pandemiju.

“Moramo prekinuti politiku dezinformacija koje su podijelile obitelji, zajednice i zemlju, to nas je već koštalo previše života. Ova zemlja će se smijati ponovno i doživjet će opet sunčane dane i radost.”

Upravo su političke podjele doprinjele visokom broju umrlih, smatra glavni američki epidemiolog Anthony Fauci.

“Ako postoji trenutak kad ne biste htjeli izbijanje bilo kakve bolesti onda je to u trenutku velikih društvenih podjela, a upravo to imamo.”

Dio krivnje je svalio i na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koji je često proturiječio vlastitim zdravstvenim stručnjacima. U SAD-u je trenutno broj novozaraženih u padu, no, dnevni broj hospitaliziranih i urmlih je dalje visok. U međuvremenu se u zemlji broj cijepljenih popeo na gotovo 1,7 milijuna dnevno i na tragu su da premaše Bidenov cilj od 100 milijuna podijeljenih doza u prvih sto dana njegovog mandata.

Komentiraj