VIŠE NOVCA BILJEŽNICIMA: Usluge će poskupjeti od 20 do čak 150 posto!

Ministarstvo uprave i pravosuđa u javnu je raspravu uputilo prijedlog novih tarifa javnobilježničkih usluga, koje bi od rujna trebale poskupjeti od 20 do 150 posto

.Dokument u kojem Ministarstvo predlaže poskupljenje javnobilježničkih usluga ne sadrži uobičajeno poglavlje obrazloženja, ali je uz njega priložen sažetak u kojem se tvrdi da će usluge poskupjeti u prosjeku 25 posto, a pojašnjava i da se “pravilnik o privremenoj javnobilježničkoj tarifi mijenja kako bi se revidirao sustav nagrada za najčešće javnobilježničke radnje, a ujedno se širi obuhvat prava javnih bilježnika na naknadu troškova nastalih u vezi s obavljanjem navedenih radnji”, piše Novi list.

Napominju i da se vrijednost boda za utvrđivanje javnobilježničkih nagrada nije mijenjala od 1994., a povećanje nadležnosti uzrokovalo je povećane troškove poslovanja.

Iako se u većini slučajeva radi o nekoliko eura poskupljenja, ona nisu zanemariva onima koji često i u široj mjeri trebaju javnobilježničke usluge. Primjerice, za čak 150 posto podiže se naknada za izdavanje potvrde o ovršnosti rješenja. Odnosno, umjesto 5,32 eura, koštat će 13,30 eura.

Upis u zemljišne knjige će također koštati 13,30 eura, što je poskupljenje od gotovo tri eura s obzirom da je dosad ta usluga koštala 10,64 eura.

Kad se sve ovo pridoda brojnim poskupljenjima hrane, obrtničkih usluga, ali i telekomunikacijskih usluga, jasno je da građanima financijska opterećenja postaju sve izraženija.