VIRTUALNA IMOVINA: Uveden je Registar – ne upišete li se, možete završiti u Remetincu!

Na početku ove godine izmijenjen je Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Uveden je Registrar pružatelja usluga povezanih s virtualnom imovinom.

Hanfa, je donijela Pravilnik i svi koji na području Hrvatske obavljaju djelatnosti povezane s virtualnom imovinom, imaju se u njega upisati.

Oni koji to ne učine, nezakonito obavljaju djelatnost. I mogu završiti u Remetincu. O čemu se zapravo radi?

Vukić Perak: Blockchain industrija i kriptovalutna industrija nisu po ničemu drugačije

Morana Vukić Perak, voditeljica pravnih poslova u Electrocoinu, najvećoj hrvatskoj kripto mjenjačnici kazala je u HTV-ovoj emisiji “Studio 4” kako je prirodno da se u bilo kojoj industriji poseže za regulacijom.

– Blockchain je tehnologija, ali naravno, nadzor je nad proizvodima i uslugama koji nastaju na temelju te tehnologije. Pa gledajte, ja mislim da je prirodno u stvaranju i razvoju svake nove industrije da se javlja i potreba za regulacijom. Tu Blockchain industrija i kriptovalutna industrija nisu po ničemu drugačije od nekih sada već znanih i tradicionalnih financijskih industrija koje su se razvijale desetljećima do sada, poručila je.

Regulacija još kaska 

Ono što je specifično za njih je da su jako brze i razvijaju se brže od same regulacije. Regulacija definitivno kaska za njima. Kako je došlo do regulacije?

Pa zbog jednog općeg stajališta među regulatorima i nadležnim tijelima, u Europskoj uniji, naravno, da je trgovina kriptovalutama vrlo visoko rizična zbog pranja novca financiranja terorizma.

– Tako je Europska unija 2018. krenula s izmjenom AML direktive u kojoj je uvela obveznike, istaknula je. Kriptovaluta nije novac, niti ima pravni status novca

Vukić Perak kazala je da je AML Anti Money Laundering.

– Kojom je uvela kao obveznike provođenja mjera i radnje za sprječavanje pranja novca, skrbnike kriptovaluta i mjenjačnice kriptovaluta, rekla je.

Voditeljica pravnih poslova u Electrocoinu naglasila je da kriptovaluta nije novac, niti ima pravni status novca, jer je ne izdaje centralna banka niti njome upravlja.

– Međutim, ona se može klasificirati kao određena imovina koja je zamjenjiva, koja ima određenu financijsku vrijednost i koristi se za trgovanje, zamjenu i za dobivanje u konačnici fiat-novca. U tom kontekstu regulacija ide da to bude jedna zasebna klasa nove imovine koja će možda biti financijski instrument, ali i ne nužno, objasnila je.