VINKO KOVAČIĆ: Zar Medved misli da su građani zaboravili kada se u Savskoj rušila legitimna vlast?

Voditelj SDP-ovog Savjeta za ratne veterane Vinko Kovačić rekao je u četvrtak kako spinovi i drska zamjena teza predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i njegovog zamjenika, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, vezano uz subotnji prosvjed ispred središnjice HDZ-a zahtijevaju argumentiran, na činjenicama utemeljen odgovor. 

Kaže se to u priopćenju SDP-a koje donosimo u cijelosti:

Naime, predsjednik Vlade i ministar branitelja na konferencijama za medije i u tiskovinama nakon održanog prosvjeda 10. rujna, rugajući se zdravom razumu građana i računajući na njihovo kratko pamćenje, iskrivljuju istinu o pozadini održanog prosvjeda. To rade u svrhu pokušaja dobitka jeftinih dnevno-političkih bodova. Neistine su ove njihove paušalne, ničime potkrijepljene tvrdnje, da su političkim djelovanjem oporbene stranke stvorile društvenu klimu “povoljnu za djelovanje paramilitarnih skupina s ciljem rušenja demokratski izabrane vlasti”.

Kakvo licemjerje kojim HDZ pokušava prebaciti odgovornost i optužuje druge za obrazac po kojemu upravo oni politički djeluju. Zar misle da su građani zaboravili prosvjed u Savskoj 66, kada su huškački upravo redom njihovi članovi podržavali paramilitantne skupine koji su za njihov račun rušile legitimnu, legalno izabranu vlast?

Nije to tada smetalo ni kandidatkinji za predsjednicu Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, ni trenutnom predsjedniku Vlade, a pogotovo ne ministru hrvatskih branitelja, koji je bio i jedan od vođa prosvjeda na kojem su pod sloganom “Oba su pala, oba će pasti” huškali i stvarali okružje straha u državi. Građani nisu zaboravili plinske boce.

Za to su imali i podršku malobrojnih, ali grlatih “izvođača radova” koji im i u ovim prosvjedima drže stranu. Predsjednici tih veteranskih udruga nagrađeni su sinekurama i lukrativnim poslovima. Sada kada im se njihov frankenštajnski sustav srušio i okrenuo protiv njih samih, HDZ-ovci spinovima i neistinama pokušavaju skrenuti pozornost s gorućih problema u državi. Pokušavaju skrenuti pozornost s pljačke Ine i drugih afera u kojima su vođeni svojim partikularnim interesima, korumpiranošću, grabeži nesagledivih razmjera, ali i neuspjehom u obnovi potresom pogođenih područja te neprovođenjem nužnih strukturnih reformi, doveli u pitanje standard građana i napredak ove države, rekao je Kovačić.