VILIM RIBIĆ: Zaposlenost u Hrvatskoj ne raste, već pada – premijer bi to trebao znati

MATICA HRVATSKIH SINDIKATA: Osam tisuća za novorođenče je "kamilica mjera"!

Iako službeni podaci pokazuju kako zaposlenost u Hrvatskoj ne raste, premijer i predstavnici Vlade ne odustaju od svojih tvrdnji kako zaposlenost raste. Tu tvrdnju potkrepljuju podacima HZMO-a prema kojima broj osiguranika raste – kaže se u priopćenju Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, što ga je potpisao Vilim Ribić.

No, ključna riječ je broj „osiguranika“, ne zaposlenih. HZMO nije zadužen da prati broj zaposlenih niti mu je to svrha. Osiguranici koje HZMO broji uz zaposlene uključuju i osobe poput volontera, nezaposlenih osoba s pravom na mirovinsko, osobe na stručnom osposobljavanju, osobe s produženim osiguranjem itd. Te osobe se ne mogu tretirati kao zaposlene. To bi premijer morao svakako znati i razumjeti.

Jedina dva službena izvora na temelju kojih se može govoriti o padu ili rastu zaposlenosti su podaci Državnog zavoda za statistiku o broju zaposlenih koje DZS prikuplja iz poreznih obrazaca JOPPD te Anketa o radnoj snazi koja je prihvaćena i koristi se u cijelom svijetu. Ova oba izvora pokazuju kako nema porasta zaposlenosti u Hrvatskoj, dapače trend zaposlenosti je prema oba izvora od 2015. u blagom padu. Te podatke na stranicama DZS-a može provjeriti svatko s elementarnom informatičkom pismenošću.

Komentiraj