VILI BEROŠ: Zdravstveni sustav spreman za jesen, ali ne i građani koji se nisu cijepili

Na aktualnom prijepodnevu zastupnici su se u velikoj mjeri bazirali na stanje u zdravstvenom sustavu, što se tiče pandemije, ali i duih lista čekanja i financijske neodrživosti tog sustava koji gomila dugove.

Izvor: Media servis

Zastupnik Hrvoje Šimić uputio je pitanje resornom ministru Viliju Berošu:

“Moje pitanje ministru je upravo da li smo, s obzirom na ova povećanja brojki, da li smo kao bolnički sustav spremni za četvrti val pandemije ukoliko se on razvije i ukoliko do njega dođe? Prije svega tu mislim na posteljnje kapacitete, na opremu, ali na ono što je nužno, a to je ljudski potencijal.”

Ministar je odgovori da su poučeni iskustvom na početku 4. vala pandemije promijenili strategiju.

“Zdravstveni sustav bit će spreman, ali je pitanje koliko smo mi kao društvo i kao nacija spremni na njega. Nismo u potpunosti. Današnjih 52,26% cijepljenih od odraslog stanovništva najmanje jednom dozom nije dovoljno da bismo mirno ušli u jesen. Međutim, zdravstveni sustav na temelju svojih promišljanja i na temelju ranijih iskustava bit će spreman.”

A SDP-ovku Andreju Marić zanimalo je kad će krenuti reforma, kako će se riješiti duge liste čekanja i financijska neodrživost zdravstvenog sustava.

“Ono što vam mogu reći da je ova Vlada svjesna sitaucije u zdravstvu i da je odlučna poduzeti reformske korake koji su nužni da bi stabilizirali zdravstveni sustav.”Marić, očekivano, nije bila zadovoljna odgovorom i podsjetila je na sjednicu Odbora za zdravstvo kada je Beroš rekao da je reforma na stolu, ali da premijer čeka da prođu lokalni izbori.”Vi ste tada rekli da su određeni nacrti i prijedlozi, danas sam slušala tu snimku, na stolu kod premijera. Znači li to da ste konačno dobili zeleno svjetlo? Lokalni izbori su prošli, valjda sad nemate više kočenja od strane premijera pa se nadam da ćemo onda i vrlo skoro na sjednici Odbora za zdravstvo čuti vrlo konkretne mjere i poteze koje planirati napraviti.”