VILI BEROŠ: Prebacujemo upravljačka prava bolnica na državu

Na pitanje ide li Vlada u smjeru da država preuzme upravljanje bolnicama, ministar zdravstva Vili Beroš je bio jasan.

Izvor: Media servis

”Kao što znate i sami zadnjim izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je usvojen u Hrvatskom saboru u travnju 2020. to je predviđeni pravac kretanja. Dakle prenose se osnivačka prava, ali samo osnivačka prava, ne ni vlasništvo ili neke druge elemente, na državu. To je korak koji je već prošao određenu proceduru i u Hrvatskom saboru i šire i to je pravac kojim krećemo dalje”.

Dodao je da hrvatske građane uopće ne zanima tko je vlasnik, nego isključivo način na koji se upravlja zdravstvenim ustanovama i da to trenutno nije u cijeloj zemlji jednako. Upitan je li ovo prvi korak ka zatvaranju nekih bolnica, ministar je odgovorio:

“S ovog mjesta mogu jasno reći, dapače mogu garantirati da neće biti ukidanja bolnica u RH. Ali ono što moramo napraviti je reorganizirati taj sustav”. Dodao je da je jedan od reformskih koraka i stvaranje centara izvrsnosti gdje će se grupirati materijalno-tehnički kapaciteti. Što se tiče otpora, Beroš ističe da svaka reforma izaziva određenu dozu otpora.

“Jer ljudi vole stečeno stanje i komoditet, ali poneka je potrebno izići iz tih granica, iz vlastitih cipela, ponekad je potrebno i javiti se na telefon, a ne da netko zove 300 ili 400 puta i ne javlja se. Otpora ima, ali bilo ih je za očekivati i nemate poslovnog procesa gdje ne doživljavate određeni otpor. Ja vjerujem da ćemo mi znati broditi”.

A može li garantirati da će, ako država preuzme upravljačka prava, prestati rasti dugovi u zdravstvu?

“Ako budemo ustrajni na provedbi sveobuhvatne reforme, ne samo na prijenosu osnivačkih prava, nego na reorganizaciji bolničkog sustava i na novom načinu funkcioniranja bolničkog sustava, vjerujem da će to tome doista biti tako”.