VILI BEROŠ: Evo zašto je razlika u podacima između Nacionalnog i županijskih stožera

Tijekom pauze od predizborne kampanje o posljednjim brojkama zaraženih koronavirusom s novinarima je razgovarao ministar zdravstva Vili Beroš.

Izvor: Media servis

Kaže da brojeve treba uzeti u kontekstu dvaju žarišta.

“Jedno je svakako Zagreb u kojem je gotovo novodijagnosticiranih povezana s boravkom u noćnim klubovima. Preostala polovica je najvećim dijelom povezana s njima, njihovi su direktni kontakti, a za neke su još u tijeku epidemiološki izvidi. Mogu vam reći da je drugo žarište Đakovo, gdje imamo 32 novooboljela – 30 je vezano uz spominjanu instituciju i provode se opsežne epidemiološke mjere.”

Osrvrnuo se i na zarazu kod tri zaposlenika KB Dubrava rekavši da su zdravstveni radnici najizloženiji.

“Od početka ove ugroze posebnu pažnju pokušavamo usmjeriti upravo sprječavanju dolaska virusa u bolnički sustav. Međutim, to nekad nije moguće. Kad je bila riječ u Rebru došao je bolesnik koji je lakše traumatiziran i pokazalo se tijekom obrade da je Covid pozitivan. U ponedjeljak će ići nova uputa zdravstvenim ustanovama kako reagirati u ovim okolnostima i bit će relativno jasna.”

Objasnio je i nesrazmjere u broju oboljelih između Nacionalnog i županijskih stožera.

“Nacionalni, kao i drugi županijski stožeri imaju svoje 24-satne intervale. Za Nacionalni stožer to je od 12:45 jednog dana do 12:45 drugog dana. Stoga ako zbrajate i oduzimate brojeve, naravno da ne možete dobiti točne podatke”.

Komentiraj