VIJEĆNIK SESVETA DOKŠA: Ne treba nam odvajanje od grada, već novi način upravljanja gradom

Tvrdim da ne postoji taj čarobnjak koji može upravljati gradskom četvrti Sesvete s proračunom od 73 milijuna kuna, od čega polovica ionako otpada na tekuća održavanja! Tko misli da nisam u pravu neka me odmah demantira.

Tako na društvenoj mreži otvara zanimljivu temu Ivan Dokša, poznati aktivist i danas vijećnik u VGČ Sesvete. Dokša dalje navodi:

Dakle, kad se i to odbije ostajete na 50% toga iznosa, a s tim novcem trebate zadovoljiti potrebe svih 46 mjesnih odbora koji ukupno broje više od 90.000 stanovnika!

Primjera radi, Općina Molve ima proračun blizu 30 milijuna kuna. Kad se tu dodaju i EU sredstava koja takve Općine mogu povlačiti, jer su upravne jedinice, a mi to nismo, ta se suma penje i na 50 milijuna kuna.
Treba dodati da takve “Općinice” broje manje stanovnika od naše Kašine koja je drugo najmnogoljudnije naselje u najvećoj gradskoj četvrti u Zagrebu! Dakle, oni se doslovno mogu razbacivati s novcem, dok mi ne možemo realizirati niti svoje planove komunalnih aktivnosti.

Trebam li išta dalje govoriti?

Nadam se da je sad mnogima jasnije zašto nitko nema želje biti predsjednik Vijeća gradske četvrti, ali i zašto su “klepetanja” o trošku izrade mosta na Zagrebačkoj ulici, ali i o uređenju Trga Dragutina Domjanića po mom sudu neutemeljena i nemaju podlogu u ničemu što je istinito i realno.

Treba mijenjati način na koji se upravlja gradom, a ne sa natezati oko mrvica. Ako se to ne napravi, nikad neće biti bolje.

Trenutni model provjereno ne funkcionira i iz prakse vidimo da on nije dobar. Ne treba nama nikakvo odvajanje od grada što neki zagovaraju. Najveći razlog zbog kojeg osobno nisam za odvajanje Sesveta od grada jest činjenica da smo mi u Prigorju autentični predstavnici toga grada, svojim običajima, dijalektom i kulturom upravo mi predstavljamo i činimo Zagreb onakvim kakav on uistinu jest, pa bi to u dvajanje za mene bilo ravno porazu.

Koje je naše rješenje? Treba nam više sredstava, ovlasti i da sustav bude funkcionalan, da se zacrtani i zadani planovi mogu realizirati.

Ne znam jeste li gledali, ali postoje mnogi gradovi u svijetu koji dobro funkcioniraju, a također su podijeljeni na kotare/četvrti. Pozitivan primjer je Beč. Zar je toliko teško preslikati model koji je provjereno funkcionalan i dobar?