VIJEĆE SIGURNOSTI UN-a: Rusija je kriva za globalnu krizu hrane – napali su žitnicu Europe

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda posvećeno humanitarnoj situaciji u Ukrajini optužilo je jučer Rusiju da je izazvala globalnu krizu hrane tim što je počela rat u Ukrajini, koja se naziva i žitnicom Europe.

Izvor: Merdia servis

”Ukrajina i Rusija zajedno predstavljaju 30 posto svjetskog izvoza pšenice, 20 posto kukuruza i 75 posto suncokretovog ulja”, rekla je zamjenica američkog državnog tajnika Wendy Sherman i naglasila da se kriza hrane širi i izvan granica napadnute Ukrajine.

”Mnogi od vas su čuli da ruska vlada krivi SAD, savezničke i partnerske sankcije za povećanje cijene hrane diljem svijeta, ali kolege činjenice su jasne – sankcije ne sprječavaju žitarice da napuste ukrajinske luke. Putinov rat ih sprječava. Odgovornost za rat protiv Ukrajine i učinak na globalnu sigurnost hrane isključivo je na predsjedniku Putinu”.

Potom je ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebencia ponovio upravo to da nije Rusija kriva za poremećaje u opskrbi hranom, nego da će potencijalnu krizu izazvati ”neobuzdana histerija sankcija koju je Zapad pokrenuo protiv Rusije”.

“Zapadne zemlje su sposobne spriječiti glad i nestašicu hrane bez obzira na to koliko danas pokušavate tvrditi suprotno i pokušavaju prebaciti krivnju na Rusiju”.