VIDOVIĆ KRIŠTO PLENKOVIĆU: Jednakost je u Hrvatskoj pod vašim upravljanjem izbrisana iz rječnika!

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto poslala je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću na temu oko smrti novinara Vladimira Matijanića i zdravstva u Hrvatskoj, koje prenosimo u cijelosti.

PISMO PLENKOVIĆU – LOŠE STANJE U ZDRAVSTVU REZULTAT JE KORUPCIJE KOJU VAŠA VLADA ŠTITI

Poštovani gospodine Plenkoviću,

Smrt novinara Vladimira Matijanića te Vaša reakcija, kao i reakcija kontroliranih medija na ovu tragičnu i duboko zabrinjavajuću vijest, neodgovorna je i bešćutna, ali svjedoči i o dramatičnom stanju zdravstvenog sustava u Hrvatskoj.

Hitna pomoć mora djelovati u hitnim situacijama, a u slučaju preminulog Vladimira Matijanića, hitna pomoć je diskutirala s bolesnikom umjesto da je trenutačno po dojavi hospitalizirala bolesnog Matijanića.
Kada je, pak, u pitanju privilegirani vladajući moćnik, kao na primjer predsjednik Sabora Jandroković, kojega je hitna pomoć vozila na snimanje pluća, onda svjedočimo brzom djelovanju zdravstvenog sustava.
Jednakost je u Hrvatskoj pod Vašim upravljanjem izbrisana iz rječnika!

Mediji pod Vašom kontrolom relativiziraju slučaj smrti gospodina Matijanića te ga prikazuju kao mogući pojedinačni incident. Nedostatak pijeteta i etičnosti, koji pojedini mediji ali i nekolicina liječnika koriste kako bi opravdali deficite u sustavu zdravstva, u potpunosti je neprihvatljiv.

Nažalost, ovaj slučaj nije pojedinačna pojava, već je riječ o stvarnom stanju u hrvatskom zdravstvu.

Hrvatsko zdravstvo je u stanju raspada, u kojemu je tisuću liječnika napustilo svoju domovinu, a na stotine ih se sprema otići iz Hrvatske. Temeljni i ključni razlog za stanje u zdravstvu jesu zlouporabe, korupcija te upravljanje sustavom po zastarjelom modelu koji je odbačen u cijeloj Europskoj uniji.

S hrvatskim zdravstvom nezadovoljna je većina zdravstvenih djelatnika koja je mizerno plaćena i mora podnositi nepravedan i loše organiziran sustav, ali su nezadovoljni i hrvatski građani koji plaćaju to zdravstvo.
Način upravljanja zdravstvom u kojemu ključnu ulogu ima HZZO, opstaje isključivo kako bi se uska skupina odabranih mogla besramno bogatiti, a ogromna većina zbog te male skupine biva obespravljena.
Ovo stanje u zdravstvu nije samo Vaša krivica, jer i vlade prije Vaše nisu činile nikakove stvarne reforme. Razlike u načinu obnašanja vlasti u zadnjih 22 godine i ne postoje, ali Vaša vlada je destrukciju, korupciju i nepotizam u sustavu zdravstva „perfekcionirala“.

Konstantno mi se obraćaju hrvatski građani koji mi svjedoče o nefunkcionalnosti zdravstvenog sustava. Tako me izvješćuje jedna zagrebačka obitelj o bolesti 40-godišnjeg oca koji ima sumnju u teško oboljenje te je zbog te sumnje bila neophodna temeljita dijagnostika. Nakon što se osoba prijavila za pregled putem redovnog sustava dobila je obavijest da je taj hitni pregled moguć u listopadu 2023., a prijava je izvršena u srpnju 2022. Napominjem da je riječ o hitnom slučaju! Navedeni gospodin bio je primoran otići u privatnu kliniku, te je pregled platio 1200 kuna.
Ovakovih slučajeva imam na stotine. Zdravstveno osiguranje nudi usluge koje su u praksi nedostupne, te svatko tko ima akutne zdravstvene tegobe primoran je plaćati privatne preglede jer ih redovnim putem ne može ostvariti.

Medijske manipulacije o nedostatnim sredstvima u zdravstvu netočne su. Sustav zdravstva bi mogao jako dobro funkcionirati kada bi način upravljanja bio moderan i efikasan, te kada ne bi bilo bolesno visoke korupcije. Hrvatska bi se trebala ugledati, primjerice, na reforme zdravstvenog sustava u bivšim komunističkim državama članicama EU-a, gdje su dokinuti mastodonti kao što je HZZO. Rezultat tih reformi jesu pristojne plaće zdravstvenog osoblja kao i razina usluga pacijenata.

Vaša vlada ustraje na sadašnjem sustavu jer on omogućuje nepravedno bogaćenje uskoj skupini odabranih. Taj nepravedni sustav nije samo u zdravstvu, Vi ga primjenjujete u gotovo svim segmentima društva.
Uzročnik sadašnjeg stanja u zdravstvu jest blokada rada institucija koju Vi provodite. Javne afere, kao što su slučaj dr. Zadravec koja je iznijela cijeli niz nepravilnosti u bolnici Sestara Milosrdnica u Zagrebu ili nevjerojatni slučaj isplata tvrtci Medicol, ostaju nerasvijetljene.

Politika Vaše vlade jest stvaranje opće nesigurnosti i time povezane ovisnosti ili ucjenjivosti kao modelu upravljanja. Upravo iz tog razloga se ni jedna afera ne rasvjetljuje, a DORH uobičajeno vrijeđa hrvatsku javnost s papagajskim izjavama kako provodi izvide.

Vaš manipulativni način upravljanja vidljiv je upravo u splitskom KBC-u gdje ste iz mirovine reaktivirali izvjesnog Jugoslava Bagatina te ga postavili za predsjednika Upravnog vijeća. U sadašnjoj Hrvatskoj rad, stručnost i rezultati nemaju nikakovu vrijednost – u Vašem sustavu postoji samo podobnost i slijepa poslušnost.

Poštovani gospodine Plenkoviću,

Nitko Vas nije ovlastio da suspendirate pravni poredak u Hrvatskoj. Vi sprječavanjem rada pravosuđa stvarate nered i destrukciju u svim segmentima hrvatskog društva, pa tako i u zdravstvu.

Ako nam se sustav javnog zdravstva raspada, a privatne zdravstvene ustanove cvjetaju, onda je to znak da je riječ o teškom poremećaju u sustavu zdravstva.

Vrlo često su pacijenti primorani plaćati privatnu ustanovu kako bi kod iste osobe koju su platili privatno, dobili zdravstvenu skrb u javnoj ustanovi – to se zove institucionalna ucjena i korupcija. Takvo stanje isključivo je posljedica blokade rada institucija koje se zlorabe radi osobnih interesa.

Ukoliko imate minimum osjećaja za pravednost, dužni ste smijeniti ministra zdravstva te kompletno vodstvo ministarstva kao i cjelokupni menadžment splitskog KBC-a. Budite svjesni da vrijeme polaganja računa dolazi sigurno, i to vrlo brzo.

S poštovanjem,
Karolina Vidović Krišto
zastupnica